Володимир БОЙКО: «У нас немає багатьох лідерів. Лідер в «Батьківщини» лише один. І це – Юлія Тимошенко»

Під час парламентських виборів 2012-го Володимир Бойко здобув упевнену перемогу у 165 виборчому окрузі (Зборівський, Бережанський, Козівський, Підгаєцький, Тернопільський райони, частина Кременецького району та частина міста Тернополя). Сьогодні ж, будучи наймолодшим депутатом в опозиційній фракції «Батьківщина», вже у статусі народного обранця він проводить активну роботу в населених пунктах області.

Ми вирішили поспілкуватись із Володимиром Богдановичем про підсумки його роботи в першому півріччі.

– Як побудована Ваша робота після обрання народним депутатом України?

– Кожен народний депутат зобов’язаний працювати відповідно до календарного плану роботи, затвердженого Постановою Верховної Ради України. Як правило, перший та третій тиждень кожного місяця відбуваються пленарні засідання в парламенті. Другий тиждень – це робота в комітетах та фракціях. А от четвертий тиждень щомісяця відведений для зустрічей із виборцями. Відповідно до цього графіку працюю і я. Ще перебуваючи в Києві, планую свою роботу в окрузі. Протягом відведеного тижня проводжу прийоми громадян в селах округу, зустрічаюсь із керівниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо вирішення проблем виборців, працюю з засобами масової інформації, щоб постійно інформувати жителів області про мою роботу.

\"\"

– Тривалий час опозиція блокувала роботу Верховної Ради. Чим це було зумовлено і чого ви добились?

– Це були вимушені кроки. Фракція «Батьківщина» та й уся опозиція готова працювати, але виключно в межах закону та в інтересах українського народу. Тому, справді, коли фіксувались кричущі порушення, ми блокували роботу законодавчого органу. Для прикладу, фактично в кожному населеному пункті я отримував звернення з приводу необхідності припинення голосування за інших депутатів. Якщо пригадуєте, в попередньому скликанні парламенту деяких депутатів називали «піаністами», оскільки вони голосували за своїх колег, бігаючи по рядах. Саме в такий спосіб приймалась пенсійна реформа, «мовний» закон, «харківські угоди», діючий бюджет та багато інших документів. Зараз все кардинально змінилося. Фактично опозиція змусила депутатів ходити на роботу. На жаль, поодинокі випадки неособистого голосування досі трапляються. Для таких випадків ми домоглися внесення змін до Регламенту. І тепер, коли зафіксовано голосування за іншого депутата, головуючий зобов’язаний вилучити картку відсутнього депутата та поставити питання, що розглядалось, на переголосування.

Також блокуваннями Верховної Ради ми домоглись прийняття заяви парламенту щодо євроінтеграції.

\"\"

– Під час одного із блокувань провладні фракції регіоналів та комуністів разом із позафракційними депутатами провели сесію в іншому приміщені, і без опозиції проголосували усі необхідні питання.

– Наша фракція досі вважає проведення так званого виїзного засідання незаконним. 4 квітня 2013 року влада пішла на порушення законодавства задля прийняття виключно лобістських законів для їхнього бізнесу. Їм на руку підіграли так звані незалежні депутати – позафракційні самовисуванці, які голосують точно так само, як і Партія регіонів та КПУ. Саме на самовисуванців хочу звернути увагу. Адже такі були і в нашій області. Це ті люди, які служать владі, ідуть на вибори, щоб забирати голоси в опозиції. В такий спосіб вони відпрацьовують свої прорахунки за час роботи у владі, або захищають власні підприємства. Ті ж, яким вдалось обдурити виборців і отримати депутатський мандат, вже у стінах парламенту продовжують зраджувати. Більшість самовисуванців увійшли до складу фракції регіоналів, інші ж просто голосують разом із ними. Таким чином, в майбутньому потрібно підтримувати виключно тих кандидатів, відповідальність за дії яких несе конкретна політична сила.

– Але ж і у Вашій фракції є люди, за яких відповідали політичні партії та лідери. Та це не завадило їм зрадити та вийти із фракції.

– На жаль, так. Вимогою українського суспільства вже досить тривалий час є об’єднання політичних партій демократичного спрямування. Саме це ми спробували зробити перед виборами. Тоді в одну команду об’єднались Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» на чолі із лідером опозиції Юлією Тимошенко та дрібні партії – «Фронт Змін» Арсенія Яценюка, «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, Народний рух України під керівництвом Бориса Тарасюка, партія «Реформи і порядок» Сергія Соболєва, Європейська партія Миколи Катеринчука та «Народна Самооборона» Юрія Луценка. Також ми узгодили своїх кандидатів в мажоритарних округах разом із партнерами по опозиції – Всеукраїнським об’єднанням «Свобода». Це було досить велике досягнення опозиції. Однак зараз, роблячи висновки, стало зрозуміло, що поспіх в об’єднавчих процесах був зайвим. Ми не мали часу, щоб достатньо вивчити кожного кандидата. Та й зазирнути в душу неможливо. Через це із «Батьківщини» вийшли декілька депутатів. Але жоден із них не є членом партії ВО «Батьківщина». Надалі все буде відбуватись зовсім по-іншому, адже ми не припинили об’єднання, а навпаки – продовжили його. В такий спосіб до наступних виборів «Батьківщина» зможе покращити підбір кандидатів і назавжди позбутись «тушок».

\"\"

– Об’єднання опозиції багатьма критикується. Є люди, які кажуть, що наявність багатьох лідерів призведе до нових сварок.

– У нас немає багатьох лідерів. Лідер в «Батьківщини» лише один. І це – Юлія Тимошенко. А тому жодних сварок не буде. І взагалі такі чутки розпускають наші опоненти, які все життя тільки роз’єднувались, дрібнились на багато партій. Об’єднання на базі «Батьківщини» є унікальним, адже фактично вперше ми виконали обіцянку щодо злиття. Причому дрібні партії, які вливаються до нас, повністю ліквідовують свої колишні політичні сили. І саме завершення об’єднавчого процесу дозволить єдиним потужним фронтом протистояти сьогоднішньому режиму. Я переконаний, що процес злиття політичних сил продовжуватиметься і надалі.

– Яка робота проводиться в окрузі?

– Я щомісяця працюю у своєму виборчому окрузі. В час, коли проходять сесійні засідання чи засідання комітетів парламенту, на місці залишаються помічники. За невеликий час встиг об’їхати чималу кількість сіл Зборівщини, Бережанщини, Козівщини, Підгаєччини, Кременеччини та Тернопільського району. Вже встиг зустрітись із великою кількістю земляків та вислухати багато проблем краю.

\"\"

– І що ж сьогодні найбільше турбує жителів Тернопілля?

– Передусім жителі нашої області добре знані своєю політичною свідомістю. Тому серед перших запитань завжди є саме подальша доля України. Громадяни не задоволені діючою владою, яка просто перетворилась на авторитарний режим. Продовжуються нападки на українську мову, нашу рідну історію, культуру. А своїми псевдореформами команда Януковича-Азарова перетворює на рабів, знецінюючи гривню, збільшуючи безробіття, ліквідовуючи навчальні та лікувальні заклади. До речі, мене вразила єдність громад Зборівського району, які разом взялись захищати дільничні лікарні в Озерній та Малашівцях. Я отримав звернення від жителів із усіх навколишніх сіл. Разом із сільськими громадами, Зборівською районною радою ми домоглися збереження цих двох лікувальних закладів. Також ця ситуація показала користь від тісної співпраці між представником округу в парламенті та місцевими жителями. На Зборівщині така співпраця ведеться через мого помічника-консультанта, голову районної партійної організації Михайла Піня. Так само як і на Бережанщині, де моїм помічником є також керівник «Батьківщини» Василь Калинюк. В інших районах наразі є лише консультанти на громадських засадах, але в перспективі і там працюватимуть повноцінні приймальні.

– А як же із дорогами?

– Автошляхи в області перебувають в жахливому стані. Причому, якщо раніше серйозні проблеми були із сільськими дорогами, то зараз це стосується і доріг державного значення, які сполучають обласний центр із Бережанами та Зборовом. Незадовільна якість і районних автошляхів. Наприклад, дорога від Вишнівця до Нового Олексинця, що в напрямку Залозець та до Почаєва через село Ридомиль. Там і дороги як такої немає. Коли ще працював під час передвиборної кампанії, особисто побачив фактично кожну дорогу в окрузі. Фактично неможливо дістатись до Бокова та Шумлян на Підгаєччині, Слов\’ятина Бережанського району, де я побував зовсім недавно. Хотілося б бачити хорошу дорогу і до Тростянця, через Осташівці, в Стриганцях, до Малої і Великої Плавучі, Крутнева. Вкрай необхідна об\’їзна дорога навколо Бережан. Навіть під самим Тернополем, наприклад, у Великах Бірках, Дичкові, Козівці, Застав\’ї, Скоморохах дорога далеко не найкращої якості. Часто повністю нікудишні ділянки, які зовсім недавно ремонтувались. Протягом півроку я вже неодноразово звертався до керівництва Кабміну, облдержадміністрації з приводу проведення негайних ремонтних робіт. В деяких випадках лише полатали ямки. Ось це і все, на що спромоглось керівництво держави. Мабуть, вони вважають, що добра дорога може вести лише до «Межигір\’я».

\"\"

– Чи турбують жителів області соціальні питання?

– Звичайно! Недолуга соціальна політика держави обговорюється в кожному селі, де я був. Сьогодні вкрай необхідне скасування так званої «пенсійної реформи». Наші люди пенсійного та передпенсійного віку бажають Януковичу, Азарову, Арбузову, Рибаку, Королевській, Тігіпку жити на таку ж пенсію, яку отримує кожен простий громадянин. Крім цього, сьогодні виконавча гілка влади не здійснює виплат «дітям війни» і деяким іншим категоріям. Люди вже пройшли всі судові інстанції і мають рішення Феміди щодо обов’язку держави виплатити усю заборгованість. Також у цьому році знову таки може повторитись ситуація із заборгованістю заробітних плат. Майже всі місцеві бюджети складені на 9-10 місяців. На жаль, державні кошти йдуть на інші цілі. Наша фракція пропонувала зменшити видатки на утримання МВС, органів прокуратури та СБУ, Верховної Ради України, в тому числі і за рахунок скорочення депутатських пільг, членів Кабміну, Президента та його адміністрації, інших посадовців.

\"\"

– До речі, що стосується бюджету. В нашій області він досі не прийнятий. Яка Ваша позиція з цього приводу?

– Я пригадую період з 2006 по 2009 рік, коли ВО «Батьківщина» мала своє керівництво в обласній раді та найбільшу за чисельністю депутатську фракцію. Вже тоді виникали суперечності між облдержадміністрацією та облрадою з питань прийняття бюджету, програми соціально-економічного та культурного розвитку області. Але все було по-іншому. Тоді керівники обласної державної адміністрації подавали проект бюджету на розгляд сесії в день її проведення, або ж днем раніше. Не зважаючи на це, ми детально його вивчали, вносили конструктивні пропозиції, і навіть коли в сесійній залі через вказівки голови ОДА були повністю відсутні депутати від УНП та «Нашої України», ми все ж таки приймали основний фінансовий документ області. Сьогодні – навпаки. Бюджет вкрай потрібний області. Необхідно приймати й інші рішення. Для цього є достатньо голосів. А те, що певна група депутатів не з’являється на сесію, може означати лише те, що вони не дозріли до виконання обов’язків депутатів обласної ради, не готові приймати важливі для області рішення, а тому повинні скласти із себе повноваження та не мордувати область. За таких обставин в нас обов’язково повинні пройти вибори до обласної ради. Відповідна постанова вже є зареєстрована у Верховній Раді нашим колегою – головою Тернопільської облорганізації ВО «Батьківщина» Василем Деревляним, та може бути прийнята найближчим часом. До речі, в такий спосіб ми зможемо не тільки домогтися прийняття бюджету та інших рішень, але й назавжди позбутись численних пристосуванців, владних прислужників із «Нашої України», УНП, Народної партії Литвина, «Єдиного Центру». Та й самі регіонали, враховуючи підтримку опозиційних сил під час парламентських виборів, навряд чи будуть представлені в органі місцевого самоврядування.