Мінюст роз’яснив законні повноваження та питання компетенції місцевих рад та їх голів

У відповіді на депутатське звернення народного депутата України Василя Деревляного, Міністерство юстиції України дало роз’яснення з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управлінні районних і обласних рад; призначення і звільнення їх керівників.

З даним питанням до народного депутата звернулася депутат Лановецької районної ради Кушнір Р.М. Реагуючи на її звернення, Василь Деревляний направив відповідне депутатське звернення до Мінюсту.

«Враховуючи, що частиною другою ст.19 Конституції України передбачено, що «органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України», прошу надати роз’яснення з наступних питань :

– чи може районна рада прийняти рішення, яким доручити голові районної ради вирішувати питання управління  спільною власністю територіальних громад сіл та міста Лановецького району (комунальною власністю) в міжсесійний період, а саме: призначати виконуючих обов’язки керівників комунальних установ, звільняти керівників комунальних установ, тощо;

– чи не позбавляє таким рішенням районна рада депутатів районної ради права брати участь в ухваленні рішень з питань, що належать до виключної компетенції ради та повинні вирішуватися на її пленарних засіданнях;

– якими законодавчими документами регламентована норма щодо затвердження виданих головою районної ради розпоряджень на сесії районної ради та прийняття рішення ради з даного питань;

– чи передбачена законодавством відповідальність посадових осіб ради за винесення на розгляд ради проектів рішень, які не відповідають вимогам чинного законодавства та надання депутатам завідомо неправдивої інформації щодо відповідності проектів рішень вимогам законодавства України», – йшлося у депутатському зверненні.

До вашої уваги пропонуємо копію відповіді Міністерства юстиції України:

\"\" \"\"