Завдяки депутатському запиту Василя Деревляного, питання управління спадковим майном врегульовано

У своїй відповіді на запит народного депутата України Василя Деревляного, Міністерство юстиції України наголосило, що питання управління спадковим майном врегульовано Цивільним кодексом України, відповідно до якого, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Нагадаємо, що 21 червня у Верховній Раді України був зареєстрований депутатський запит Василя Деревляного щодо процедури укладання договорів на управління спадщиною, зокрема земельними паями, як спадковим майном.

Першими за роз’ясненням даного питання до Василя Тимофійовича звернулися сільські голови, зокрема, з Лановецького району.

Голова Лановецької районної організації ВО «Батьківщина», депутат Лановецької районної ради Руслана Кушнір наголосила на важливості врегулювання питання управління спадковим майном .

«У роз’ясненні Мінюсту акцентовано увагу на тому, що посадова особа органу місцевого самоврядування укладає договір на управління спадщиною на підставі заяви заінтересованої особи після пред’явлення свідоцтва про смерть спадкодавця. Щодо суми плати за управління спадщиною, вказано, що вона встановлюється  договором між органом місцевого самоврядування та зацікавленою особою, тобто Управителем, а в нашому випадку – приватним сільськогосподарським підприємством, яке буде здійснювати заходи з управління  спадщиною. Хранителі, опікуни та інші особи, яким передано на зберігання спадкове майно, якщо вони не є спадкоємцями, також мають право на відшкодування необхідних витрат по зберіганню і управлінню спадковим майном, за вирахуванням фактично одержаної вигоди від використання цього майна», – депутат районної ради підкреслила важливі моменти з відповіді Мінюсту на депутатський запит.

На переконання Р.Кушнір, роз’яснення чітко аргументує порядок та процедуру передачі спадщини, що було на сьогодні основним питання для селищних голів та спадкоємців.

«Щодо відповіді на основне питання – чи буде сільська рада отримувати кошти від укладених договорів на управління спадщиною, то в роз’ясненні чітко зазначено , що фактично одержана вигода (орендна плата тощо) від використання спадкового майна належить спадкоємцеві (спадкоємцям), які прийняли спадщину в порядку, передбаченому чинним законодавством.  У випадку неприйняття спадкоємцями спадщини, відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов’язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина визнана судом відумерлою переходить у власність територіальної громади за місце відкриття спадщини. І лише тоді вигода, одержана від використання спадкового майна, є власністю територіальної громади і може бути отримана сільською радою», – прокоментувала документ політик.

За її словами, роз’яснення питань порушених Василем Деревляним у депутатському запиті, стануть корисними у роботі органів місцевого самоврядування, які в межах визначених повноважень повинні стояти в першу чергу на захисті інтересів громадян та їх майнових прав.

До вашої уваги копія відповіді Мінюсту на депутатський запит Василя Деревляного:

\"\" \"\" \"\"