Народний депутат виступив проти ліквідації чи реорганізації Білокриницької школи

Днями до народного депутата України Василя Деревляного надійшло звернення щодо можливого закриття Білокриницької ЗОШ I-II ступенів (с. Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області).

У зверненні зазначено, що громада села, учні та їхні батьки, вчителі дуже занепокоєні та стурбовані з приводу закриття школи. Також вказано, що, навіть, коли мова йде про реорганізацію школи, то це вже є небезпекою для жителів села та їхніх дітей, а також порушенням їхніх, гарантованих Конституцією України, прав та свобод.

Беручи до уваги звернення, цілком зрозумілим є те, що громада села проти реорганізації чи ліквідації цієї школи.

З метою захисту Білокриницької школи від можливого закриття, Василь Деревляний направив депутатське звернення до Прем’єр-міністра України.

«Справді, відповідно до ч. 2 ст. 53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам», – йдеться у депутатському зверненні.

У ст. 3 Закону України «Про освіту» зазначено, що право громадян на освіту забезпечується, зокрема, розгалуженою мережею навчальних закладів, заснованих на державній та інших формах власності.

«Згідно ч. 1 ст. 6 Закону України «Про загальну середню освіту» громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження,  майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах. А у абзаці другому ч. 6 ст. 11 цього Закону закріплено, що реорганізація і ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, заснованих на комунальній формі власності, допускаються лише за згодою територіальних громад», – наголошує документ.

Враховуючи вищенаведене, Василь Тимофійович звернувся до глави Уряду з вимогою: «вжити заходів щодо недопущення реорганізації або ж ліквідації загальноосвітньої школи I-II ступенів, що у селі Білокриниця Підгаєцького району Тернопільської області, а також вжити відповідних заходів до керівника і працівників Підгаєцької райдержадміністрації, які своїми незаконними намірами щодо закриття школи провокують громадян на активну протидію порушенню їхнього конституційного права на освіту», – резюмує депутатське звернення.