Василь Деревляний став на захист прав жителів Луганщини

Реагуючи на звернення голови первинної профспілкової організації ВАТ «Свердловський машинобудівний завод» (Луганська обл., м. Свердловськ, вул. Заводська -1), народний депутат України Василь Деревляний підготував та направив депутатське звернення до Прем’єр-міністра України.

У депутатському зверненні Василь Деревляний вимагає вжити заходів щодо захисту прав працівників ВАТ «Свердловський машинобудівний завод», первинної профспілкової організації підприємства та її голови.

«Із доданих до звернення копій документів, мені стало відомо про порушення прав працівників підприємства, первинної профспілкової організації та її керівника, а саме:

– протягом декількох місяців не виплачується заробітна плата працівникам заводу;

–   вимоги з охорони праці та санітарної гігієни праці не дотримуються, або ж «існують лише на папері»;

– виявлені випадки виплати так званої «сірої» зарплати окремим категоріям працівників (тобто неофіційно, і при цьому не сплачуються прибутковий податок, збори до спеціальних фондів, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування);

– керівник підприємства, який фактично є його власником, Макаренко Д.Ю., демонстративно ігнорує законні вимоги профспілки про проведення колективних переговорів щодо колективного договору; на заводі він заявляється лише 2 рази на місяць, і то ввечері; за період свого керівництва підприємством (близько року) жодного разу не здійснив особистого прийому працівників (відсутність керівника підтверджена і листом департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації, у якому, зокрема, зазначено, що спеціалістами Територіальної державної інспекції з питань праці у Луганській області не можливо здійснити перевірку у зв’язку із відсутністю директора ВАТ «Свердловський машинобудівний завод»);

– за вказівкою керівника заводу служба охорони не допускає голову профспілки на територію підприємства для виконання своїх обов’язків; профспілка «витісняється» із території заводу; в порушення вимог ст. 250 КЗпП підприємством не відраховуються кошти для потреб профспілки; здійснюються перешкоди у проведенні страйків», – йдеться у депутатському зверненні, адресованому Прем’єр-міністру України.

За словами Василя Деревляного, у зв’язку із вищезазначеними порушеннями і зловживаннями керівника підприємства, у трудовому колективі назріває критична ситуація, що може призвести до соціального вибуху.

«Громадяни, абсолютно справедливо і законно, хочуть працювати і отримувати гідну заробітну плату. Звернення голови профспілки до державних органів на районному та обласному рівнях не призвели до вирішення зазначеної проблеми», – підкреслює у документі народний депутат.

Нагадаємо, що в Лаганській область функціонує громадська приймальня народного депутата України Василя Деревляного, тому дане депутатське звернення є не першим, що спрямоване на захист прав та інтересів жителів Луганської області.