Олександр Турчинов: Немає жодних юридичних підстав перебування Юлії Тимошенко за ґратами

Існує безліч правових механізмів для того, щоб звільнити Юлію Тимошенко з-за ґрат, але у Віктора Януковича на це немає політичної волі.
Про це заявив народний депутат, Голова Центрального штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов в ефірі Радіо «Свобода».

«У Януковича дійсно є політична воля далі утримувати Юлію Тимошенко у в‘язниці. Тому що жодних юридичних підстав перебування лідера опозиції за ґратами не існує», – сказав він.

За словами Турчинова, такого висновку дійшли «не тільки опозиція та патріоти України, – це висновок європейської спільноти і правознавців, тому що вже Європейський суд з прав людини також чітко акцентував незаконність арешту Юлії Тимошенко».

«Є резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи і Європейського Союзу і багатьох країн з вимогою до України привести своє законодавство у відповідність до Конвенції ООН, до європейського законодавства. Зокрема, йдеться про декриміналізацію статей, за які була засуджена Тимошенко», – зазначив народний депутат.

Він також наголосив, що опозиція 9 разів вносила до парламенту відповідні проекти, які пройшли міжнародну експертизу. «Жодного голосу Партія регіонів за них не дала», – додав Олександр Турчинов, наголосивши, що є рішення Європейського суду з прав людини, «яке треба виконувати».

«На сьогодні українське судочинство відмовляється взагалі розглядати це рішення, а скарги на невиконання цього рішення адвокатів Юлії Тимошенко лежать без розгляду у Верховному Суді України», – сказав політик.

«Всі давно розуміють, що без команди Януковича більшість ніколи голосувати не буде», – додав він.

В той же час, на його думку, очевидно, що більшість проголосує за будь-яку команду Янукович.

Отже, наголосив Олександр Турчинов, проблема лише в одному: «Янукович повинен зрозуміти, що саме від його позиції залежить європейська перспектива України».

«Не від опозиції, а саме від позиції Януковича сьогодні залежить не тільки доля та життя лідера опозиції, яка знаходиться у нього в заручницях, а саме європейська перспектива і національна безпека нашої держави», – резюмував Турчинов.