Проти опозиції під Київрадою застосували сльозогінний газ і димові шашки

Голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та народні депутати фракції перебувають біля будівлі Київради.
Вони підійшли до огорожі, якою очеплена будівля КМДА. По периметру огорожі стоять бійці внутрішніх військ у повному спорядженні.

Перед цим Арсеній Яценюк повідомив журналістам, що він та депутати «Батьківщини» спробують пройти до приміщення Київради.

Зокрема, депутати Юрій Одарченко, Олександр Бригинець, Андрій Павловський і Леонід Ємець пробують відтягнути металеві щити, якими перегороджений центральний вхід до будівлі.

Після сутички депутатам таки вдалося підійти до входу, однак, «Беркут не пропускає їх всередину».

Натомість міліція застосувала сльозогінний газ. Зокрема, постраждали народні депутати і журналісти, які висвітлюють подію. За словами депутатів, їм приснули газ прямо в обличчя.

Також хтось кинув у натовп кілька димових шашок. Через це частина мітингувальників змушена була відійти на проїжджу частину, перекривши частину Хрещатика.

Опозиція вимагає від міліції пропустити громадян всередину будівлі Київради. Там мають відбутися загальні збори членів територіальної громади Києва.

До порядку денного зборів внесено 5 питань:

Про звернення до Ради Європи та інших міжнародних організацій щодо порушення прав місцевого самоврядування в місті Києві;

Про звернення до міжнародних організацій щодо позиції територіальної громади міста Києва стосовно незаконного ув’язнення Юлії Тимошенко;

Про визнання нелегітимним складу Київської міської ради, обраного на позачергових виборах 25.05.2008 року та звернення до Верховної Ради України з вимогою призначити позачергові вибори Київської міської ради та Київського міського голови;

-Звернення до голови КМДА щодо необґрунтованості, нереальності та шкідливості проекту Генплану розвитку Києва до 2025 року та неприпустимості його направлення для прийняття до так званої «Київради», легітимність якої кияни не визнають;

Про встановлення заборони на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і тарифів на перевезення пасажирів та вартості проїзних квитків у міському пасажирському транспорті у місті Києві.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» вимагає від міністра МВС Віталія Захарченка негайно дати команду припинити займатися брутальним свавіллям спецпідрозділам міліції, які сьогодні зранку кинуто проти киян біля стін Київської міської державної адміністрації.

Про це говориться у заяві «Батьківщини».

Як зазначено у документі, «влада перелякалася», і саме тому «пішла на відверте застосування силових дій».

«Вже не вперше режим демонструє, що йому затишно живеться у вкрадених державних резиденціях, у високих кабінетах і перед камерами на тенісному корті, але щойно громадяни вимагають діалогу з владою, у тому числі й через законне право проведення зборів членів територіальної громади, – з-під дутого лоску проступає справжня сутність. І ця сутність виглядає так, як сьогодні біля КМДА: сльозогінний газ проти мирних людей, бойові загони міліції, блокування законної діяльності опозиційних депутатів, застосування фізичної сили», – говориться у заяві.

У «Батьківщині» зазначили, що спецпідрозділи міліції сьогодні розгромила столи, де реєструвалися учасники зборів киян, і викрадено листки реєстрації.

«Як відомо, ще зночі були познімані ручки з дверей, встановлено бетонні клумби на подвір’ї КМДА, встановлено додаткові перепони для проходу в приміщення міської адміністрації. Дивно, що влада у паніці не викопала окопів і не наставила протитанкових їжаків», – наголошується у заяві.

«Все це зроблено тільки для того, щоб не дати киянам право мати у столиці України, у своєму рідному місті, законно обрану владу», – підкреслюється у документі.

«Батьківщина» попереджає «владу і міліцейських начальників про відповідальність за протизаконні дії».

\"\" \"\" \"\"