Представники партії «Батьківщина» піднесли квіти до пам\’ятника Клима Савура

Вчора, у величне свято Покрови Пресвятої Богородиці, під час якого українці також відзначають День козацтва та Української Повстанської Армії, представники ВО «Батьківщини» побували в Збаражі біля пам’ятника провідника ОУН, полковника УПА Дмитра Клячівського (знаного за псевдо «Клим Савур»).

З нагоди релігійного та патріотичного свята, народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний, голова Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина Андрій Артимович, голови Тернопільської та Збаразької районних партійних організацій Юрій Малецький та Олексій Кондрацький піднесли квіти до пам’ятника славного патріота, земляка Клима Савура.

\"\"

Нагадаємо, що 4 листопада 2011 року народним депутатом Василем Деревляним було зареєстровано Постанову у Верховній Раді щодо відзначення на державному рівні 100 років від дня народження Клима Савура – військового та політичного діяча. На жаль,  ініціатива Василя Тимофійовича не була підтримана під час голосування.

Коротка довідка з виступу Василя Деревляного у парламенті (від 4 листопада 2011 року):

«Дмитро Клячківський («Клим Савур», «Охрім») народився на Тернопільщині.

В ряди ОУН вступив ще юнаком, і все своє життя віддав революційній праці. За першої більшовицької окупації залишається на рідних землях як один із керівників революційного протибільшовицького підпілля. В 1941 році за революційну діяльність між молоддю та студентством він був заарештований більшовиками у Львові і у відомому процесі «П’ятидесяти дев’яти» засуджений до розстрілу. Проте вибух німецько-більшовицької війни і панічна втеча більшовиків перешкодили енкаведистам виконати присуд.

Вийшовши на волю з Бердичівської тюрми, Клячківський повертається до революційної діяльності. Взимку 1941-1942 років Дмитро Клячківський обіймає пост провідника ОУН на Північно-Західних Українських землях.

На цьому посту він відіграв важливу роль в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі й Волині. Весь цей період, аж до своєї героїчної смерті,  Дмитро Клячківський був головним командиром УПА-Північ.

12 лютого 1945 року полковник Дмитро Клячківський загинув геройською смертю в бою з переважаючими силами НКВД на Рівненщині».