У Підволочиську «Батьківщина» взяла участь у відзначенні свята Покрови

14 жовтня в Україні відзначила одне з найбільших християнських свят – Покрови Пресвятої Богородиці, а також національні свята День козацтва та День Української повстанської армії.

З цієї нагоди 13 жовтня 2013 року в смт.Підволочиськ біля пам’ятника Степана Бандери відбувся молебень за загиблим воїнам УПА. Поряд із громадськістю, участь в урочистостях взяли представників партій ВО «Батьківщина». Відбулося символічне покладання квітів до погруддя лідера повстанців. Після спільної молитви слово взяв представник УКГЦ о. Зеновій, який підняв питання про національне примирення та свідомість кожного громадянина, наголосив на героїзмі воїнів УПА та поставив їх у приклад теперішньому і майбутнім поколінням. Під час свого виступу, голова Підволочиської РО ВО «Батьківщина» Микола Скуйбіда привітав усіх присутніх з нагоди найвеличнішого з найдавніших християнських свят Покрови Пресвятої Богородиці – Днем козацтва та Днем УПА. Він зазначив, що славні воїни УПА жертовно виборювали соборність, волю Батьківщини, зі зброєю в руках, великим почуттям патріотизму, безстрашно йшли в бій, переможною ходою крок за кроком розбудовували Українську незалежну державу.

«Яка ще армія може похвалитися тим, що ще протягом десяти років по закінченні Другої світової війни могла вести бойові дії без підтримки ззовні? Четники Михайловича в Югославії склали зброю через рік після приходу до влади Тіто. «Зелені брати»у Прибалтиці трималися два роки. Армія Крайова у Польщі – також два роки. УПА виявилася найстійкішою. В часи коли нація була розшматована сусідами, коли імперія з несамовитою люттю і жорстокістю знищувала всіх, хто міг чинити найменший спротив і, здавалося, немає ніякої надії відновити державу, вони почали створювати військову організацію, готувати кадри, а потім розпочали і очолили боротьбу за відновлення держави. В цій боротьбі вони принесли себе в жертву – спалили себе. Імперія їх підло вбила, але душі їх, піднявшись на небо, висвітлювали шлях до незалежності, будили українців до боротьби за незалежність. Чи є у інших народів і націй приклади такої самопожертви? Чи хтось через 20 років буде пам\’ятати суддів, які лишають звання Героя України Бандеру і Шухевича? Хто будепам\’ятати 4-го президента, який хоче витруїти в пам\’яті народо геноцид української нації, визвольну боротьбу УПА? Хто буде пам\’ятати депутатів, яківедуть наступ на українську мову, українську душу, українськуісторію? А вони – Герої в душах і серцях мільйонів українців. Імена Коновальця, Бандери, Шухевича золотими буквами вписані в історію визвольної боротьби української нації. Завдяки опіці Пресвятої Богородиці, завдяки жертовності славних прадідів, Україна піднялася з колін здобула незалежність, але на цьому боротьба не закінчилась. Сьогодні, об’єднавши зусилля політиків та громадськості маємо виконати свою роль, своє завдання перед Батьківщиною – вступ України до Європейського Союзу та визволення справжнього лідера українського народу Ю.Тимошенко», – резюмував М. Скуйбіда.

Наприкінці свого виступу голова Підволочиської РО ВО «Батьківщина» побажав всім козацького здоров’я, наснаги у відродженні кращих національних традицій! Плідної праці на благо та процвітання України.

Після низки виступів, присутні продовжили вшанування героїв України. Колона пішою ходою продовжила свій шлях до пам’ятника жертвам московсько-більшовицького режиму 1940-1960 рр., де також відбулося символічне покладання квітів. Після чого виступили очевидці подій тих років, депутати Підволочиської районної ради.

Завершенням стала хвилина мовчання, присвячена усім борцям, які віддали своє життя, відстоюючи честь, славу, волю та незалежність своєї рідної неньки України.

\"\"