Народний депутат звернувся до Глави Уряду для допомоги новонародженим та маленьким пацієнтам на Тернопільщині

Сьогодні, 25 жовтня у Верховній Раді України озвучено депутатський запит народного депутата України Василя Деревляного щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення виділення бюджетних коштів на завершення реконструкції відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, на придбання реанімобілів для транспортування важкохворих та новонароджених дітей області, а також на харчування дітей у лікарні та на погашення боргу лікарні за минулий опалювальний сезон.

Текст депутатського запиту Василя Деревляного подаємо у повному обсязі.

НАРОДНИЙ   ДЕПУТАТ   УКРАЇНИ

Прем’єр-міністру України

Азарову М.Я.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення виділення бюджетних коштів на завершення реконструкції відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, на придбання реанімобілів для транспортування важкохворих та новонароджених дітей області, а також на харчування дітей у лікарні та на погашення боргу лікарні за минулий опалювальний сезон

Шановний Миколо Яновичу!

Комунальна установа Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» – єдиний в нашому краї лікувально-діагностичний центр, який надає спеціалізовану медичну допомогу 208 тисячам дитячого населення Тернопільської області від народження до 18 років, в тому числі більше 12 тисячам немовлят періоду новонародженості. 60% дітей області – жителі сільської місцевості.

На базі лікарні розгорнуто 405 спеціалізованих ліжок, де стаціонарну допомогу щорічно отримує більше 14 тисяч дітей нашого краю. В лікарні функціонує 24 спеціалізованих відділень і служб, і з них 13 стаціонарних, на базі яких надається висококваліфікована медична допомога із 24 дитячих спеціальностей.

В лікарні функціонує 2 відділення для лікування хворих новонароджених та недоношених немовлят, відділення анестезіології та інтенсивної терапії з виїзною педіатричною бригадою, відділення інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою та лабораторією експрес-діагностики для забезпечення надання екстреної медичної допомоги новонародженим дітям.

Відділення інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою функціонує з 1996 р., надає допомогу новонародженим дітям пологових відділень області та м. Тернополя і транспортує новонароджених, які потребують проведення інтенсивної терапії та надання висококваліфікованої медичної допомоги у спеціалізовані відділення для новонароджених Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні.

Відділення інтенсивної терапії новонароджених розгорнуто на 9 ліжок для госпіталізації до 300 новонароджених, які народилися хворими, з ВВР, від хворих матерів з пологових будинків районів області та м. Тернополя. У відділенні працює підготовлений висококваліфікований медичний персонал, є необхідна дихальна та слідкуюча апаратура.

З 2009 р. Україна в цілому і наша область, зокрема перейшли на виходжування новонароджених, які народилися з масою 500,0 гр. і більше. Ці діти потребують особливих умов виходжування, відповідних медикаментів, які допомагають нормально функціонувати легеням, кювезів-інкубаторів для недоношених новонароджених, а також дихальної підтримки – штучної вентиляції легень. Проблемою є ріст новонароджених зі складними вродженими вадами розвитку, які потребують хірургічної корекції зразу після народження. У нас функціонує операційна для новонароджених, є підготовлені спеціалісти, які проводять складні корегуючі операції. В зв\’язку з цим відділення інтенсивної терапії новонароджених працювало з перевантаженням, на лікуванні та штучній вентиляції легень в день перебувало до 11 новонароджених. Тому виникла необхідність в реконструкції, реорганізації та розширення відділення до 12 ліжок, що розпочаті у 2010 р., забезпечення його більшою кількістю апаратів для штучної вентиляції легень, слідкуючою апаратурою, кардіомоніторами.

На реконструктивні роботи у 2010 р. було виділено частину коштів. Однак, через відсутність поступлення бюджетних коштів на завершення ремонту відділення у 2011-2013 рр. роботи призупинено, відділення в даний час функціонує сумісно з відділенням анестезіології з палатами інтенсивної терапії, де недостатньо площі та складні умови роботи. У зв’язку з цим, що обласна дитяча клінічна лікарня не в змозі забезпечити надання екстреної медичної допомоги дитячому населенню області на відповідному рівні.

Виїзні бригади – педіатрична та неонатологічна, які функціонують на базі відділення анестезіології та інтенсивної терапії та відділення інтенсивної терапії новонароджених і обслуговують більше 700 виїздів в рік, не можуть працювати ефективно через значне навантаження, одночасне поступлення двох і більше викликів в різні регіони області та потребу в особливо складних випадках транспортувати важкохворих дітей та хворих новонароджених в лікувальні заклади м. Києва. Реанімобілі «Фольксваген» 1997 р. та «Рено – Мастер» 2006 р. випуску, придбані за позабюджетні кошти та кошти державного бюджету, є непридатними для транспортування дітей. В зв\’язку з незадовільним технічним станом медичного транспорту стравиться під загрозу життя та здоров\’я дітей, які перебувають в критичному стані і потребують невідкладної терапії, так як поломка автомобілів можлива у будь-який момент під час транспортування хворих, далеко від лікувального закладу.

Також, проблемним є питання харчування дітей, на яке витрачається всього 3 гривні в день на 1 дитину (виділяється лише 100 гр. хліба). Лікарі змушені звертатися до батьків дітей, які лікуються в лікарні, з проханням приносити у лікарню овочі. А на четвертий квартал взагалі відсутні кошти на харчування дітей.

Станом на цей час обласна дитяча лікарня має борг в сумі 500 тис. грн. за минулий опалювальний сезон. У зв’язку з цим, опалювальний сезон у лікарні під загрозою зриву і може не розпочатися.

Невідкладне вирішення зазначених проблемних питань обласної дитячої клінічної лікарні вкрай необхідне задля збереження життя та здоров\’я дітей Тернопільщини.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаю, згідно чинного законодавства України, вжити невідкладних заходів щодо забезпечення виділення бюджетних коштів на завершення реконструкції відділення інтенсивної терапії новонароджених Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, на придбання реанімобілів для транспортування важкохворих та новонароджених дітей області, а також на харчування дітей у лікарні та на погашення боргу лікарні за минулий опалювальний сезон.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити у порядку і в строки, встановлені ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України

В.Деревляний (посв. № 106)