Василь Деревляний розповів про пріоритетні напрямки роботи та актуальне на сьогодні

Вчора, 29 жовтня народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний виступив у прямому ефірі Тернопільського обласного державного телебачення. Інтерв’ю з народним депутатом провів журналіст телеканалу ТТБ Ігор Бенцал.

\"\"

– В Тернополі таки відбулося виїзне засідання парламентського Комітету з питань транспорту та зв’язку. Ви були ініціатором цього заходу?

– Я підняв важливі, на мій погляд, питання: стану доріг, пасажирських перевезень, аеропорту, залізничних доріг та транспортного сполучення на Тернопільщині у профільному Комітеті до якого входжу. Доклав максимум зусиль, щоб на ці проблемні питання нашого краю звернули увагу і допомогли з їх вирішенням. Правда багато політиків, журналістів, представників влади висміювали цю мою ініціативу, бо просто не вірили, що це засідання узагалі відбудеться.

Скептики й досі не вірять, що це сталося, або ж звинувачують Комітет у тому, що не прийнято рішення. Але я хочу наголосити, що рішення Комітету не доведеться довго чекати, воно буде винесене на наступному тижні, в середу. Почути ці рішення зможуть не лише представники влади області, але й представники ЗМІ, які будуть запрошені до Києва на відкрите засідання Комітету з питань транспорту та зв’язку.

Під час виїзного засідання у Тернополі, голова Комітету дав можливість та час представникам місцевої влади систематично та фундаментально підготуватися та надіслати свої пропозиції у письмовій формі. На даний час ми продовжуємо отримувати від представників виконавчої гілки влади перелік проблем та пропозиції щодо можливих варіантів їх вирішення. Хочу наголосити на тому, що всі члени Комітету доже серйозно віднеслися до роботи в напрямку вирішення проблем Тернопілля, і рішення, які невдовзі будуть проголошені, стануть цьому підтвердженням. Забігаючи наперед маю сказати, що ми опрацювали всі проблемні напрямки, їх вирішення стосуватимуться: роботи тернопільського аеропорту, стану доріг, в тому числі і залізничних, відновлення залізничних та автобусних маршрутів, перевезення пасажирів, а також про шляхи фінансування згаданих проблемних питань. До слова, партія «Батьківщина» найструктурованіша в області, ми маємо осередки в кожному населеному пункті Тернопільщини. З віддалених сіл від наших партійців мені час від часу надходить інформація про те, що через віддалене розташування та погане дорожнє покриття до сіл не курсують маршрутні автобуси, не може дістатися автомобіль швидкої медичної допомоги. Таку ситуацію не можна залишати без вирішення. Не меншою проблемою для наших і так не ідеальних доріг є багатотонні вантажівки. Цього року на Тернопільщині люди перекривали дорогу вантажівкам одного з місцевих латифундистів, протестуючи проти руйнування місцевих доріг. Країни Європи давно знайшли цивілізоване вирішення цієї проблеми, наш Комітет запропонує ці шляхи вирішення і для Тернопільщини.

Для вступу в Європейський Союзу, Україна не може залишатися з такими жахливими дорогами…

Однозначно, ці всі проблеми ми не зможемо вирішити за один день, але, я переконаний, що невдовзі Тернопільщина вже відчує позитивні наслідки нашої роботи.

– Ми з вами у цій студії говорили про чинну обласну раду, її бездіяльність та легітимність. Сьогодні є надія, що вона все таки запрацює?

– Зізнаюсь чесно, я не розумію, чому досі обласна рада не працювала. Чому страждали та продовжують страждати бюджетні установи, працівники бюджетної сфери, вся господарська частина, якщо реально завжди була достатня кількість депутатів для роботи та прийняття бюджетних питань. Зате, як народний депутат я прекрасно розумів, що згідно Закону, якщо обласна рада не може провести засідання на протязі одного кварталу, тоді вона стає нелегітимною, а це означає – перевибори. Саме з цього приводу у Верховній Раді мною була зареєстрована Постанова.

Хочу наголосити, що наші представники у ТВК так само завжди дотримувалися «букви закону». Вони постійно відвідували засідання комісії, голова ініціював ці засідання, але для роботи ТВК завжди не вистачало кворуму. В результаті певних домовленостей, до яких наша політична сила не має відношення, ситуація змінилася, збори ТВК відбулися та рішення щодо вводу депутатів було прийнято. Дай Бог, після цього обласна рада таки працюватиме… Працюватиме згідно Закону, в інтересах жителів області.

– Василю Тимофійовичу давайте поговоримо про євроінтеграцію. Ця тема завжди є важливою під час наших з вами ефірів. Є заява щодо ухвали Верховною Радою ключових законопроектів, що стосуються виборчого права, державного незалежного бюро розслідування та прокуратури. Ваша позиція?

– Я переконаний, що ці законопроекти будуть прийняті, але дійсно ключовим на сьогодні вважаю законопроект щодо заборони вибіркового правосуддя, можливості лікування за кордоном та звільнення Юлії Тимошенко, який зареєстрували керівники трьох опозиційних фракцій «Батьківщини», «Свободи» та УДАР. Два інших, зареєстровані Міщенком та Лобуцькою чітко зрежисовані на вулиці Банкова. Фактично, зараз, Президент переклав покладені на нього обов’язки, які він прийняв від лідерів європейського співтовариства щодо лікування та звільнення Тимошенко на парламент.

Для прикладу, законопроект Міщенка, на прийняття якого так розраховує владний режим, передбачає лише лікування Тимошенко за кордоном, але повернення звідти на Україну в якості ув’язненої. Як аргументує цей документ, питання волі нашого лідера знову розглядатиме місцевий суд, але ми вже дуже добре переконалися, особливо на прикладі Печерського райсуду, в «гуманності» українського судочинства, рішення якого пишуться на тій же вулиці Банковій.

Не дивлячись на це, Юлії Тимошенко звернулася до нас з вимогою обов’язково голосувати за один з цих законопроектів, в залежності від того, який схвально оцінить комісія ЄС, очолювана Александром Кваснєвським та Петром Кокс.

Цитую її слова: «Я заявляю, що заради підписання Угоди про асоціацію я — без будь-якого обговорення — завжди з вдячністю приймала всі, підкреслюю, усі пропозиції місії президентів Кокса-Квасьнєвського, узгоджені з лідерами Європейського Союзу щодо мого звільнення. І надалі, заради європейського майбутнього країни, я буду приймати всі їх пропозиції, якими б важкими вони для мене не були».

Наступний пленарний тиждень розставить всі крапки над «і» щодо згаданих законопроектів. Я щиро сподіваюся, і наша фракція докладе для цього максимум зусиль, щоб вимоги Євросоюзу по відношенню до Юлії Тимошенко були враховані парламентом України у повному обсязі.