ЄС закликає Януковича виконати критерії, включаючи звільнення Юлії Тимошенко, до саміту у Вільнюсі

Верховний представник Євросоюзу у закордонних і безпекових справах Кетрін Ештон закликала Україну виконати критерії Ради ЄС, необхідні для підписання Угоди про асоціацію, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі.

Про це вона заявила у понеділок після прибуття на засідання Ради міністрів закордонних справ країн ЄС, повідомляє \”Інтерфакс-Україна\”.

\”Українці знають, що вони мають зробити для підписання угоди. Вони мають завершити виконання поставлених їм контрольних умов\”, – сказала Ештон.

\”Передусім вони повинні розв\’язати проблему вибіркового правосуддя. Це надзвичайно важливе питання. Сьогодні ми розглянемо ситуацію і готуватимемося до Вільнюса. Ми очікуємо побачити там керівників України, і я сподіваюся, що на той час вона зможе пройти цю частину шляху\”, – наголосила глава дипломатії ЄС.

У свою чергу перед засіданням Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт наголосив, що підписання Угоди про асоціацію Україна – ЄС залежить тільки від дій Президента України Віктора Януковича.

\”Все у руках Президента Януковича. У нас є політика, але я не впевнений, що у нього є політика\”, – сказав він.

Крім того, Віце-канцлер і міністр закордонних справ Австрії Міхаель Спінделеггер заявив, що має намір переконати Віктора Януковича знайти рішення ситуації з лідером опозиції Юлією Тимошенко.

\”Ми всі знаємо, що це в руках президента Януковича – знайти рішення. У нас буде зустріч у четвер у Відні вранці, і ми будемо намагатися переконати його щось зробити\”, – повідомив міністр.