У Ланівцях надалі змушують бюджетників писати заяви… \”за власним бажанням\”

Стенограма виступу голови Лановецької районної організації ВО «Батьківщина», керівника фракції «Батьківщина» в Лановецькій районній раді Руслани Кушнір з приводу питання районного бюджету – 2013 під час сесійного засідання Лановецької районної ради 15 листопада 2013 року.

Шановні депутати та запрошені!

Пропонуючи нам до затвердження проект районного бюджету  на 2013 рік райдержадміністрація не могла не усвідомлювати до яких наслідків може призвести свідоме недофінансування – заробітної плати освітянам і медикам не вистачало  на 2 останніх місяці, а дотації сільським радам були значно зменшені.  Депутати проект підтримали, але далі розмов у влади справи не пішли.  Нам обіцяли зміни до бюджету за результатами вже першого кварталу, а реально – дійшли аж до четвертого.

І знову, за таких обставин та нестачі коштів на захищені статті, районна влада зайняла позицію вичікування та нагнітання соціальної напруги.

Звернення до керівників держави щодо стану фінансування бюджетних галузей району у 2013 році було підтримане не в січні, як пропонувалося депутатами від опозиції, а лише в жовтні, коли ситуація стала критичною. Проте і це рішення районної ради до кінця не виконане – надрукувати його в районній газеті влада від Партії регіонів так і не наважилася.

Поміж тим керівництво району, яке в нас представлено виключно ПР визначило для себе основні пріоритети економії коштів районного бюджету і вже з початку року взялися до закриття малокомплектних шкіл через проведення нелегітимних зборів громади та роз»ясень людям – «не хочете проголосувати за закриття школи – самі її і фінансуйте, бо грошей не буде». Але громади вистояли і  школи не закрили…..

26 липня 2013 року в розпорядженні за №271-од голова РДА Морозюк В.М. робить вказівку виконкомам міської та сільських рад «здійснювати усі стимулюючі виплати, в тому числі допомогу на оздоровлення лише за умови забезпечення фондом оплати праці на повний бюджетний рік».

По-перше – як можна вимагати те, чого влада не забезпечила на початку року – тобто не надала сільським радам дотацій в повному обсязі. В результаті чого станом на 01.10.2013 року 9 сільських рад зареєстрували  заборгованість по заробітній платі на загальну суму 58,4 тис.грн. Реально заборгованість значно більша, бо реєструють її лише в межах кошторисних призначень, а призначень в окремих сільрадах – немає вже з початку осені.

По-друге – виконкоми не мають абсолютно ніякого відношення до виплат коштів, такі рішення приймає виключно сесія сільської ради.

І по-третє, найголовніше – ст.21 ЗУ »Про службу в органах місцевого самоврядування» передбачено, що «посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів…. з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу» ( тобто, одночасно з наданням відпустки виплачується і допомога, до того ж незалежно до якої її частини). Тому,такі рекомендації сільрадам, які є в розпорядженні голови РДА можна розцінити, як втручання в роботу органів місцевого самоврядування.

На черзі у влади стала економія бюджетних коштів за рахунок працівників бюджетної сфери. Вчителям під час осінніх канікул наполегливо «рекомендували» писати заяви на відпустки без збереження заробітної плати. За відмови освітян писати такі заяви  їх випробовували написанням особистих індивідуальних планів роботи,   перевірками особистої присутності в школі. Освітяни вистояли……Ситуація повторюється і з працівниками дошкільних закладів.

Медичним працівникам днями теж пояснили, що потрібно економити і написати заяви без збереження заробітної плати.

Звичайно, писати чи не писати заяви – це особистий вибір людини : послухати керівництво району, яке на сторінках газети розказує про «пАкращення» та соціальні ініціативи Президента, чи подумати нарешті про себе та свої родини. До речі, написавши заяву на відпустку без збереження заробітної плати працівник не тільки не отримає кошти, але й не буде повноцінних перерахунків до Пенсійного фонду, відповідно і до страхового стажу зарахується не місяць, а лише період часу, пропорційно до перерахованих внесків.

Тому в черговий раз освітянам і медикам потрібно зробити вибір – йти на поводу в представників Партії регіонів, чи все таки підняти голови і почати відстоювати себе і свої сім»ї.

Не може влада забезпечити бюджет, нехай починає заходи економії з себе: керівництво відмовиться від 50% надбавок за інтенсивність та  перевезення себе і своїх родичів службовими машинами – ходити пішки набагато корисніше.

Я прошу голову райдержадміністрації та голову ради дати слово депутатам районної ради, як представникам громади, якщо ви є керівниками району, а не маріонетками, що більше в жодній розмові з керівниками бюджетних установ: вчителями, медиками, сільськими головами – ви не будете пропонувати писати заяви без збереження заробітної плати і ось тут, при всіх дасте вказівки роздати назад ці заяви, які вже з людей зібрали…

Щодо роботи казначейської служби, то на сьогодні управління нею здійснюється в ручному режимі, платіжні доручення реєструється а реальні проплати далеко відстають в часі. Проте, всі звернення, які надходили від сільських рад району до народного депутата від «Батьківщини» Бойка В.Б. про сприяння у вирішенні питань, казначейством враховано та доручення проплачено.

Запропонований проект рішення пропоную підтримати. Проте, я  вважаю, що сьогодні ми не повинні дякувати за виділені кошти, а вимагати фінансування всіх витрат і в повному обсязі.

Руслана Кушнір – керівник депутатської фракції ВО

«Батьківщина» в Лановецькій районній раді