ГОЛОС ЄВРОМАЙДАНУ

Інформаційний бюлетень, 6 грудня
• Керівники Штабу національного спротиву Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок оприлюднили детальний План дій учасників Майдану, який складається з 5 блоків: основні цілі та завдання, міжнародні заходи, організаційно-правові заходи, заходи громадської непокори, окремі ініціативи тощо. Протестувальники й надалі будуть чинити тиск на владу за допомогою пікетів, мітингів, блокування адміністративних будівель, страйків тощо.
Повний текст Плану дій учасників Майдану розміщений на сайтах опозиційних сил: http://batkivshchyna.com.ua/news/17429.html

• Свої пропозиції до Плану дій передала Юлія Тимошенко, яка вже 12 день голодує, відмовляючись на знак протесту приймати будь-яку їжу. «Я закликаю, – написала вона у зверненні до Майдану, – всіх людей, які здатні боротися, – дійте! Ще не пізно! Усі дії повинні бути скоординовані з опозицією: на неї покладена велика місія і її треба дослухатися, щоб не допустити кровопролиття. Наше протистояння мирне, легітимне. Воно повинно стати переможним, і я в цьому впевнена. Прошу вас всіх, хто готовий боротися, відчуйте свою силу і повірте в неї! Наші сили зростають з кожним днем. Повірте в них! Повірте в себе! Йдіть вперед. Або зараз перемагайте, або готуйтеся до абсолютної диктатури на довгі роки!»
• На 12:00 8 грудня опозиція скликає на Майдані Незалежності Народне віче. Серед вимог – покарання винних у побитті мирних громадян 30 листопада, кримінальна справа проти міністра внутрішніх справ Захарченка, відставка уряду Азарова і дострокові парламентські і президентські вибори, звільнення політичних ув’язнених.
• 9 грудня наш Майдан має намір йти до апеляційного суду Києва з вимогою відпустити затриманих активістів. Кожен, хто бореться на Майдані, повинен знати, що тут своїх не кидають, що правовий захист учасників протесту є одним із головних завдань Штабу і жодна людина, яка потрапила в «поле зору» так званих правоохоронців, не залишиться без правової допомоги та товариського плеча.
• Арсеній Яценюк запропонував провести акцію протесту під резиденцією Віктора Януковича в Межигір’ї. Євромайдан жваво відгукнувся на цю ідею. “А ще непогано було б ініціювати акцію під Межигір’ям”, – сказав він і звернувся до учасників мітингу з питанням: “Добре було б?”. Почувши схвальні крики, Яценюк повідомив: “Прийнято”.
Зранку 6 грудня учасники Майдану продовжили блокування адміністрації Януковича та приміщення уряду. Наша мета – примусити їх до відставки. 4 грудня деякі міністри на засідання уряду пробиралися неначе щури підземними схронами, які збереглися під будівлею Кабміну з часів, коли там Був НКВС. Азаров скаржиться на «екстремістів», які заважають йому працювати, але хай він не бреше! Задовго до Майдану ця бездар разом ще з одним нездарою Януковичем довели до ручки українську економіку і не залишили людям жодного вибору, як виходити на площі та вулиці на захист своїх прав.
• 6 грудня опозиційні народні депутати знову заблокували Верховну Раду. Парламент не працює вже 5 днів і не працюватиме, поки не будуть виконані ключові вимоги Майдану.
• 6 грудня зранку під Генпрокуратурою мітингувальники з Деамальянсу почати лежачий протест. Протест проводиться на підтримку вимоги звільнити дев’ятьох хлопців, затриманих на Банковій 1 грудня. “Переступили через закон – переступайте через українських громадян”, – кажуть активісти Демократичного Альянсу. Близько 9-ої години працівники Генпрокуратури, йдучи на роботу, переступають через протестувальників під їхні вигуки “Ганьба!”. “Кілька працівників ГПУ поставили підпис під вимогою звільнити невинно затриманих і їх пропустили, скандуючи “Дякуємо!”.
• 4 грудня майданівці пікетували Шевченківський райсуд Києва. Під нашим тиском суд відпустив двох молодих людей із числа тих, яким намагаються «пришити штурм» адміністрації Януковича.
• У перший же день пікетування будівлі Міносвіти молодь найбільших столичних вишів домоглася, аби перший заступник міністра Євген Суліма підписав наказ, який забороняє карати студентів за участь в Майдані.
• Опозиція внесла законопроект про ліквідацію «Беркуту» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу цього «ганебного міліцейського підрозділу». Анатолій Гриценко заявив, що чесні офіцери передали йому запис радіопереговорів командирів «Беркуту» під час нічного штурму Майдану 30 листопада. Із радіообміну ясно, що це був завчасно спланований напад. «Наказ розігнати Євромайдан дали з високої гори».
• У Василькові під Києвом півтора десятки автомобілів блокують виїзд з військовї частини АО704, де перебуває 730 спецназівців внутрішніх військ з Криму та Харкова.
• Командири спецпідрозділів «Беркуту», які працювали на цій посаді в попередні роки, засудили «непрофесійні дії» нинішніх «беркутівців» і звернулися до них із наполегливим закликом не застосовувати фізичну силу до мирних громадян.
• 6 грудня – День Збройних Сил України. Ми вітаємо захисників Вітчизни зі святом! Армія завжди була з народом. І сьогодні режим Януковича відверто знущається із Збройних сил України. Але попри скруту та хронічне ігнорування владою потреб армії, продовжують стояти на сторожі національної безпеки та незалежності. Відразу після зміни влади в країні ми змінимо ставлення до Збройних сил. Люди у погонах відчують, що держава і суспільство цінують їх вклад у гарантування безпеки і незалежності України.
• Поточна тактика Януковича полягає в тому, аби часом та погодою випробувати наше терпіння. Він розраховує на те, що Майдан розсмокчеться, розійдеться-роз’їдеться, що нас не вистачить надовго. Вони хочуть, щоб ми зневірилися та розійшлися по домівках. Перемогу над таким до зубів озброєним та жорстоким ворогом як кримінальний режим Януковича не можливо отримати за один день. Це – важка та виснажлива боротьба, в якій потрібні холодна голова, стальні нерви та залізна дисципліна. Кількість людей, які постійно перебувають на Майдані, має безперервно зростати. І надалі скликайте однодумців з областей. Борімося і не здаваймося!

Багато Майданів проходить в областях. Центральний Штаб національного спротиву, який очолюють Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок та до якого приєдналися відомі громадські діячі, закликає всіх, хто може, їхати до Києва на головний та вирішальний Майдан – мирний Майдан Незалежності. Всі на Київ! Вас чекають на Майдані. Штаб – там же, в Будинку профспілок. В Штабі Вам не лише поставлять завдання, але допоможуть з розміщенням, харчуванням, обігрівом. Як писала велика наша поетеса Леся Українка, «вставай, хто живий, в кого думка повстала, година для праці настала».

Обласний штаб національного спротиву.

6 грудня 2013 року