ГОЛОС ЄВРОМАЙДАНУ

Інформаційний бюлетень

Зранку 5 грудня учасники Майдану продовжили блокування адміністрації Януковича та приміщення уряду. Наша мета – примусити їх до відставки. 4 грудня деякі міністри на засідання уряду пробиралися неначе щури підземними схронами, які збереглися під будівлею Кабміну з часів, коли там Був НКВС. Азаров скаржиться на «екстремістів», які заважають йому працювати, але хай він не бреше! Задовго до Майдану ця бездар разом ще з одним нездарою Януковичем довели до ручки українську економіку і не залишили людям жодного вибору, як виходити на площі та вулиці на захист своїх прав.
5 грудня опозиційні народні депутати заблокували Верховну Раду. Парламент не працюватиме, поки не будуть виконані ключові вимоги Майдану: відставка Януковича, відставка Азарова, кримінальна відповідальність голови МВС Захарченка за побиття людей, припинення політичних репресій і звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.
4 грудня майданівці пікетували Шевченківський райсуд Києва. Під нашим тиском суд відпустив двох молодих людей із числа тих, яким намагаються «пришити штурм» адміністрації Януковича. Ще шістьох активістів вдалося перевести із СІЗО до лікарні. Частина активістів залишаються під арештом. Штаб національного спротиву надав їм адвокатів. У понеділок, 9 грудня, ці справи розглядатиме апеляційний суд, і Майдан на допомогу товаришам та однодумцям делегує туди тисячі людей. Кожен, хто бореться на Майдані, повинен знати, що тут своїх не кидають, що правовий захист учасників протесту є одним із головних завдань Штабу і жодна людина, яка потрапила в «поле зору» так званих правоохоронців, не залишиться без правової допомоги та товариського плеча.
Народні депутати зірвали суд над учасниками автопробігу, які днями блокували Межигір’я, де розкошує Янукович на своєму золотому унітазі.
У перший же день пікетування будівлі Міносвіти молодь найбільших столичних вишів домоглася, аби перший заступник міністра Євген Суліма підписав наказ, який забороняє карати студентів за участь в Майдані.
Опозиція внесла законопроект про ліквідацію «Беркуту» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу цього «ганебного міліцейського підрозділу». Анатолій Гриценко заявив, що чесні офіцери передали йому запис радіопереговорів командирів «Беркуту» під час нічного штурму Майдану 30 листопада. Із радіообміну ясно, що це був завчасно спланований напад. «Наказ розігнати Євромайдан дали з високої гори».
Журналісти встановили особу «беркутівця», який побив кореспондента всесвітньовідомої інформаційної агенції «Рейтерс» та оприлюднили в Інтернеті його фото та номер телефону. Той «беркутівець», скаржиться МВС, отримав близько 1000 смс-повідомлень з прокльонами!
Автомобілісти пікетували базу «Беркуту» на Червонозоряному проспекті в Києві. У Василькові люди заблокували автобуси із внутрішніми військами і сказали: «Ми не дамо бити наших громадян».
Командири спецпідрозділів «Беркуту», які працювали на цій посаді в попередні роки, засудили «непрофесійні дії» нинішніх «беркутівців» і звернулися до них із наполегливим закликом не застосовувати фізичну силу до мирних громадян.
Кам’янка-Бузький райвідділ міліції у складі 55 осіб на Львівщині написав звернення, в якому правоохоронці виступили проти кровопролиття учасників мирних протестів. Начальник Дрогобицького відділу внутрішніх справ полковник Андрій Білас заявив, що міліція не буде виконувати «злочинні накази» і застосовувати силу до протестуючих у випадку, якщо такі раптом надійдуть «згори».
На посту ДАІ на виїзді з Закарпатської області правоохоронці намагалися завернути людей, що їхали на мітинг до Києва. Утім, відразу, коли обурені люди повиходили з 20-ти автобусів та почали захищати водія, правоохоронці були змушені відпустити людей. Що значить, коли нас багато!
В усіх районах Львівщини створено штаби Євромайдану і страйкові комітети. У Тернополі на роботу в оточену мітингувальниками облдержадміністрацію не зміг потрапити жоден працівник. Луцька міськрада закликала керівників установ та підприємств міста не перешкоджати своїм працівникам брати участь у загальнонаціональному страйку. У Вінниці 2,5 тис. людей пікетують приміщення облради з вимогою відставки уряду та президента. У Запоріжжі близько 300 городян у будівлі мерії організували пікет, вимагаючи відставки центральної та місцевої влади. У Чернігові з центральної Красної площі стартував автопробіг на підтримку Євромайдану. В Донецьку Партія регіонів на пару з місцевою владою не змогли зібрати мітинг на підтримку Януковича. Люди не прийшли. «Около 20 автомобилей с флагами Евросоюза, Украины и местного футбольного клуба автоколонной проехали по улицам Севастополя в знак протеста против жестоких действий «Беркута» на Майдане в Киеве».
Футбольний клуб «Карпати» вирішив організувати виїзд на Євромайдан у Києві своїх працівників та вболівальників. Прийшов на Євромайдан багаторічний капітан київського Динамо Олександр Шовковський. Підтримку Євромайдану висловлюють відомі актори, спортсмени, телеведучі.
Державний секретар США Джон Керрі закликав український уряд «дослухатися до голосу свого народу», кажучи, що «переважна більшість» населення підтримує курс на зближення з Європою. США закликають український уряд «дослухатися до голосу свого народу, який хоче жити в умовах свободи, процвітання і великих можливостей».
4 грудня на Майдані побували міністри закордонних справ Німеччини та Нідерландів. Солідарність з Майданом під час зустрічей з Арсенієм Яценюком, Віталієм Кличком та Олегом Тягнибоком висловили міністри закордонних справ Канади, Румунії, Словаччини, Хорватії, генсек Ради Європи. Сьогодні в Києві – міністри закордонних справ Швеції та Польщі. 4 грудня на Майдані виступив голова Конгресу українців Канади Павло Грод. Всі майже півтора мільйони українців, які живуть в цій країні, підтримують Майдан. У Вірменії люди виходять на вулиці з вірменськими і українськими прапорами на знак незгоди з приєднанням до Митного союзу. У польському Вроцлаві на знак підтримки з Євромайданом у кольори українського прапора підсвітили центральний стадіон. Ведучі провідного грузинського телеканалу «Руставі-2» вийшли в ефір в синьо-жовтому одязі і з нашим прапором. Провідні світові університети підтримали Євромайдан і закликали українську владу покарати винних у розгоні мітингуючих у Києві. Відповідну петицію вже підписали професори, викладачі та студенти Оксфорда та Кембриджа, Лондонської школи економіки, Гарварда, університетів Колумбії, Альберти й Торонто. Світ поважає кожного з нас. Світ шанує Україну. Світ гордий українцями, які борються за свої права. Світ застерігає Януковича від застосування сили.
Три колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і навіть зрадник Майдану-2004 Віктор Ющенко висловили солідарність із мирними громадянськими діями сотень тисяч українців та закликали Януковича до переговорів з Майданом. Влада почала хитатися. Перший віце-прем’єр Сергій Арбузов сказав, що виходом з кризи, яка склалася в країні, можуть бути дострокові парламентські та президентські вибори. Опозиція не збирається йти на жодні переговори, поки влада не виконає умов, які висунули до неї сотні тисяч учасників акції протесту.

Дорогі земляки!

Багато Майданів проходить в областях. Центральний Штаб національного спротиву, який очолюють Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок та до якого приєдналися відомі громадські діячі, закликає всіх, хто може, їхати до Києва на головний та вирішальний Майдан – мирний Майдан Незалежності. Всі на Київ! Вас чекають на Майдані. Штаб – там же, в Будинку профспілок. В Штабі Вам не лише поставлять завдання, але допоможуть з розміщенням, харчуванням, обігрівом.
Як писала велика наша поетеса Леся Українка: «Вставай, хто живий, в кого думка повстала, година для праці настала».

Обласний Штаб національного спротиву