Після підступного зриву українською владою підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом 17 грудня, всупереч волі українського народу (згідно останніх соцопитувань 63 відсотки українців хочуть в Євросоюз), Президент України В.Янукович підписав ряд угод і досягнув багато усних домовленостей з Президентом Росії В.Путіним.
Повний текст даних угод не опублікований до сьогодні, а про усні домовленості ми взагалі можемо не дізнатись, або дізнаємось коли вже буде пізно.
Основною перемогою в цих домовленостях діюча влада вважає зниження ціни на газ з 400 до 268 доларів за 1000 метрів кубічних і надання Україні кредиту в сумі 15млрд.доларів.
Проте, як вважають ряд українських і зарубіжних експертів, не все так добре в цих угодах.
По перше, ніхто не знає усних домовленостей між президентами, які є доповненнями до даних угод, але всі розуміють що Росія просто так на ці поступки не пішла. Та й ціна в 268 доларів не довготривала. Вона буде переглядатись кожного кварталу і, очевидно, буде залежати від внутрішньої і особливо зовнішньої політики України. Тому, згідно укладених угод, Україна зобов’язана погоджувати свою зовнішню політику з Росією. Чи не цього так довго добивався В.Путін? Ось чому російська сторона не виключає, що при певних умовах ціна на газ знову може бути 400 доларів.
Занижена ціна на газ знизить стимули розвитку вугільної промисловості України і призупинить впровадження енергозберігаючих технологій. І це вже відображено в проекті бюджету на 2014 рік, де витрати на ці програми значно зменшені.
Цією ціною Росія блокує збільшення видобутку Україною власного газу і розробку родовищ сланцевого газу. Як кажуть в народі дешевий сир буває тільки в мишоловці. Зниження ціни не торкнеться рядових громадян , а принесе ще більші прибутки олігархам, які володіють підприємствами хімічної і металургійної промисловості, в тому числі російським. Що найстрашніше – значно збільшить економічний і політичний вплив Росії на Україну, привівши нас в Митний союз.
На думку експертів, Янукович здав Росії незалежність України.
Тепер про кредити. Хоч надану суму в 15 млрд. доларів не можна назвати кредитом в класичному розумінні цього слова. Ці кошти вкладено Росією в двохрічні єврооблігації випущені українським урядом під 5 відсотків річних. І якщо кредити МВФ надаються під 3 відсотки, повертаються валютою в наперед узгоджені багаторічні терміни, то викуплені Росією цінні папери можуть бути виставлені на викуп Україні в любий час. «В любий момент Росія може вимагати в України погашення кредиту», про це заявив перший віце-прем’єр РФ Ігор Шувалов. І якщо Україна не матиме коштів на їх оплату, а їх немає і скоро не буде, прийдеться розплачуватись майном по цінах продиктованих Росією. Ось чому в проекті бюджету 2014 року передбачено доходи від приватизації 17 млрд. грн, в 2013 році ця цифра була 2 млрд. Звичайно в першу чергу Росію цікавить наша газотранспортна система і інші стратегічні підприємства, які вони ще не встигли приватизувати. Так починала Білорусія , більшість підприємств якої включаючи газотранспортну систему, зараз є власністю Росії.
При підписанні угоди з Євросоюзом Україна мала можливість одержати вигідний кредит в сумі 20 млрд.доларів терміном на сім років, який потрібно було направити на вирішення стратегічних для держави питань. Угоди з Росією врятують Україну лише в 2014 році. Навіть М.Азаров заявив що російські гроші тимчасово врятують нас від економічного колапсу і соціальної кризи, до яких до речі нас привела діюча влада, а без дешевих і довготермінових кредитів МВФ нам не обійтись.
І хоч представники Євросоюзу заявляють що двері Європи для України залишаються відкритими, по словах екс-президента Л.Кучми Україна може втратити такого партнера як Європа. А канцлер Німеччини А.Меркель знову попередила що участь України в двох союзах неможлива.
Президент Литви Даля Грібаускайте сказала на саміті в Брюсселі: «Європа є відкритою для українців, але не обов’язково для української влади , так як діюча влада втратила довіру Євросоюзу».
Можливо все зміниться після виборів 2015 року, звісно якщо вони не відбудуться по технології довиборів в Верховну Раду в п’яти проблемних округах 15 грудня 2013 року. Все в руках народу України, його цілісності, єдності та патріотизму!

Керівник фракції «Батьківщина»
Збаразької районної ради,
Голова Збаразької РО ВО «Батьківщина»
Олексій Кондрацький