Опозиція ініціює ТСК щодо дій міліції під час розгону мирних демонстрацій

Опозиція вносить до парламенту проект постанови про створення ТСК для розслідування діяльності правоохоронних органів під час розгону мирних демонстрацій в Києві та інших містах України. Про це повідомив на брифінгу в парламенті у п’ятницю, 20 грудня, голова Політради ВО “Батьківщина” та фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк наголосив, що після сьогоднішнього виступу Генпрокурора в Раді стало зрозуміло, що він “став сьогодні адвокатом тих звірів, які побили людей і носять уніформу працівників міліції”.

“Його (Генпрокурора. – ред.) виступ був виключно на стороні злочинців, а не на стороні народу України. Нам зрозуміло, що ніякого розслідування не буде і ніхто не буде притягнутий до кримінальної відповідальності”, – підкреслив голова Політради “Батьківщини”.

Тому, за його словами, опозиція прийняла рішення негайно розпочати розслідування в стінах Верховної Ради: “Ми реєструємо постанову про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування діяльності правоохоронних органів під час розгону мирних демонстрацій в Києві та по всім містам України”.

Арсеній Яценюк підкреслив, що це розслідування дасть можливість “не просто захистити громадян, а й задокументувати факти, які ляжуть в основу нової кримінальної справи при новому Генеральному прокурорі”.

В інтерв’ю журналістам Арсеній Яценюк додав, що виступ Генпрокурора в Раді ще раз підтверджує правильність вчорашнього рішення опозиції проголосувати за закон про неприпустимість переслідувань учасників мирних протестів: “Ніхто не збирався розслідувати кримінальну справу по відношенню до міліції. Ця влада збиралась посадити тисячі людей за участі в акціях мирного протесту. І ми вчора прийняли закон, який звільняє тисячі українців від переслідувань такого прокурора і такої міліції”.

“Ми вимагаємо від Віктора Януковича негайно підписати і оприлюднити цей закон”, – додав він.

Яценюк зазначив, що передав спікеру Рибаку відеозапис побиття “Беркутом” учасників Майдану, проте, спікер відмовився оприлюднити його під час засідання.

“Цьому Генпрокурору немає довіри. Але ми маємо всі матеріали, і новий Генеральний прокурор при новій владі обов’язково розслідує цю справу і посадить тих, хто давали незаконні вказівки бити і знущатись над людьми”, – додав Арсеній Яценюк.