Сергій Соболєв: У проекті держбюджету-2014 прихована боргова діра, яка складає півбюджету країни

Народний депутат фракції “Батьківщина” Сергій Соболєв заявляє, що “на жаль, ми не маємо ні бюджету, ні кошторису країни на наступний рік”. Про це він наголосив на брифінгу в прес-центрі Штабу національного спротиву.

На його думку, бюджет-2014 повторює всі негативні речі попередніх бюджетів уряду Януковича-Азарова –  на 190 млрд. грн., зокрема, зупиняється дія цілого ряду законів.

Він зазначив, що до сьогодні так і ухвалені законопроекти про внесення змін до цілого ряду соціальних законів, на яких базуються розрахунки бюджету на наступний рік.

“Без цих змін бюджет отримає дірку, яка складає майже половину бюджету”, – підкреслив він.

Сергій Соболєв розкритикував уряд за несвоєчасне представлення проекту бюджету-2014 (згідно бюджетної резолюції це мало б відбутися 15 вересня поточного року,- ред.). Депутат нагадав, що зволікання з презентацією проекту держбюджету уряд пов’язував з невизначеністю ціни на газ та очікуваннями кредитів.

Народний депутат підкреслив, що у проекті держбюджету-2014 про сталу ціну на газ не йдеться, як і про виплату короткострокового кредиту в 15 млрд. доларів від російського комерційного банку.

“Цей бюджет взагалі не враховує ці два фактори, через які він нібито не подавався. Ні ціни на газ, ні так звані зовнішні запозичення, якими так пишався уряд Азарова-Януковича”, – сказав Соболєв.

Він підкреслив, що ціна на газ буде встановлюватися щоквартально окремими додатками до газової угоди і може навіть бути більшою за сьогоднішню, і “ні про яку стабільну ціну у 268,5 дол. США не йдеться”.

“Ні про яку стабільну ціну навіть на перший квартал, я вже не кажу за наступний 2014 рік, 268,5 дол. за тис. кубометрів не існує. Це лише побажання. І ці побажання, у разі, якщо протокол буде підписаний в січні місяці, нічого не означає, тому що все залежатиме від кон’юнктури ринку (ціни на нафту та газойль)”, – зазначив Сергій Соболєв.

Народний депутат також підкреслює, що прихована дірка у видатках виникає через те, що не всі боргові зобов’язання країни фігурують у проекті держбюджету, зокрема, нагадує про 15 млрд. доларів нещодавнього кредиту російського комерційного банку

“114 млрд. грн. погашення зовнішніх запозичень, які передбачаються у проекті бюджету, взагалі не передбачають, що власне буде з тими 15-ма млрд. доларів короткострокового кредиту від комерційного російського банку, який треба буде вже гасити”, – зазначив він.

Соболєв нагадав, що у наступному році доведеться сплачувати не лише відсотки, а й тіло цього російського кредиту, про який днями вихвалялася влада.