Прийнято Закон, який захищає мирних мітингуючих від переслідувань та арешту

Вчора, 19 грудня в парламенті було прийнято законопроект про захист мирних мітингувальників від переслідувань та звільнення з під арештів.

За Проект Закону “Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань” проголосувало 339 народних депутатів. Доповідав законопроект народний депутат Павло Петренко (фракція ВО «Батьківщина»).

PR_A1640

Фото:  Під час спроб розгону Майдану біля Будинку профспілок вночі з 10 на 11 грудня 0 3:17 год.

PR_A1500

На фото (на передньому плані): народні депутати фракції “Батьківщина” Олександр Абдулін та Василь Деревляний під час спроб розгону Майдану правоохоронцями на  вул. Хрещатик в ніч з 10 на 11 грудня 0 2:38 год.

Народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний, як постійний учасник Майдану та мирних акцій протесту прокоментував даний законопроект:

«В результаті прийняття цього закону всі кримінальні та адміністративні справи щодо учасників акцій протесту та масових заходів підлягають закриттю, а самі учасники звільненню», – наголосив опозиційний політик.

До вашої тексти Проекту та Пояснювальної записка до Закону.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Стаття 1. Звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів щодо їхніх дій і рішень у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом

Стаття 2. Всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають закриттю.

Стаття 3. Нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону.

Стаття 4. Особи, притягнуті до кримінальної відповідальності, відповідальності за адміністративні правопорушення з приводу подій, визначених статтею 1 цього Закону, підлягають звільненню від відповідальності та визнаються такими, що не мають судимості, відповідальності за адміністративні правопорушення. Уповноваженим органам прийняти рішення, що випливають з цього Закону, протягом 10 днів з дня набрання чинності цим Закону.

Стаття 5. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Голова Верховної Ради

України

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України “Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань”

1. Обґрунтування необхідності прийняття проекту Закону

Відповідно до Конституції України зміст і спрямованість діяльності держави визначають права і свободи людини, утвердження і забезпечення яких є головним обов’язком держави.

Крім того, Основний Закон визначає Україну як демократичну, соціальну, правову державу, головним обов’язком якої є утвердження і забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Політика держави має ґрунтуватися на безумовному додержанні Конституції та законів України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права та спрямовуватися на зміцнення демократичних засад суспільного і державного життя.

Як відомо, починаючи з 21 листопада 2013 року в Україні тривають мирні акції протесту, викликані призупиненням підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, закріплене в статті 39 Конституції України, є їх невідчужуваним і непорушним правом, гарантованим Основним Законом України.

Це право є однією з конституційних гарантій права громадянина на свободу свого світогляду і віросповідання, думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на використання і поширення інформації усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір, права на вільний розвиток своєї особистості тощо.

2. Мета і цілі прийняття проекту Закону

Метою прийняття законопроекту є усунення негативних наслідків та недопущення переслідування осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань.

3. Загальна характеристика і основні положення проекту Закону

Законопроектом пропонується звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту та масових заходів у період з 21 листопада 2013 року і до дня набрання чинності цим Законом.

Також передбачається, що всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу подій, пов’язаних із зазначеними акціями протесту та масовими заходами, підлягають закриттю.

При цьому нові кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті з приводу подій, пов’язаних із зазначеними акціями протесту та масовими заходами.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Основними нормативно-правовими актами у даній сфері правового регулювання є Конституція України, Кримінальний кодекс України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Кримінально-виконавчий кодекс України.

Прийняття проекту Закону не потребуватиме внесення змін та доповнень до інших законодавчих актів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття проекту Закону не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту

Прийняття даного Закону дозволить усунути негативні наслідки та не допустити переслідування осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення акцій протесту та масових заходів.