ЄНП закликає до негайного припинення насильства або будуть розглянуті санкції

Коментуючи останні події в Україні, президент Європейської народної партії та голова Групи ЄНП в Європейському Парламенті Жозеф Доль заявив:

«Перш за все, ми висловлюємо наші щирі співчуття родинам жертв насильства в Україні.

Застосування насильства, яке відбувається в Україні, є неприйнятним. Ми закликаємо прибрати з вулиць кривавих снайперів, “Беркут” та збройні сили Міністерства внутрішніх справ. Армія повинна відмовитись брати участь в утисках.

Ми закликаємо до негайного скликання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Україні.

Драконівські закони, ухвалені 16 січня 2013 року, не повинні бути запроваджені, вони повинні бути відкликані та оголошені недійсними. Ці закони є проблематичними не лише через процедуру, якою вони були ухвалені, а тому нова процедура не допоможе, а тому що зміст цих законів є недемократичним.

Очевидно, що президент Янукович, його адміністрація і ті, хто проголосував за ці закони в парламенті, несуть відповідальність за смерті і поранених в Україні.

Ми закликаємо інституції ЄС та відповідні національні уряди держав-членів ЄС визначити і застосувати належні заходи та інструменти, в тому числі запровадження особистих цільових заходів і санкцій, пов’язаних із забороною в’їзду та замороженням активів і власності тих українських посадовців, депутатів та їхніх бізнес-спонсорів (олігархів), які несуть відповідальність за широкомасштабні порушення прав людини і верховенства права, репресії проти мирних громадян, загибель людей, а також запровадження драконівських законів, які порушують міжнародні зобов’язання української держави.

Росія несе відповідальність за події в Україні. Тому ми закликаємо Росію утриматися від втручання у внутрішні справи України і застосування економічного й політичного тиску в порушення Гельсінського заключного акту та Будапештського Меморандуму 1994 року про безпекові гарантії Україні. Це, безумовно, позначиться на Олімпійських іграх у Сочі».

batkivshchyna.com.ua