Ведуться переговори з усіма можливими кредиторами задля допомоги Україні, – Голова НБУ

Ситуація в Національному Банку України контрольована, заявив журналістам новобраний голова НБУ Степан Кубів та закликав українців не піддаватися на ажіотаж.

Як повідомив Голова НБУ, вчора під час зустрічі з керівником місії МВФ в Україні обговорено питання щодо поновлення програм для України.

За словами Кубіва, з боку МВФ є готовність співпрацювати з Україною та висунуто ряд вимог.

“Сьогодні ведеться розмова з усіма можливими кредиторами, які можуть допомогти Україні і на рівні європейських кредиторів, і з МВФ і ми говоримо про зміну інвестиційного клімату, щоб в Україну пішли інвестори, які повірять в стабільність”, – сказав Голова НБУ.

Він також повідомив, що сьогодні планує підписати постанову, яка дозволить банкам, які на сьогодні мають проблеми з ліквідністю, дати інструментарій допомоги з боку МВФ для стабілізації ситуації.

“Якщо ви маєте гривню, євро чи долар на депозиті – не потрібно розривати угоду, тому що пік росту курсу долара на сьогодні максимальний  – не піддавайтесь на ажіотаж!”, – звернувся голова НБУ до громадян.

Кубів також додав, що станом на сьогодні, НБУ виконує всі зовнішні зобов’язання перед кредиторами; комерційні банки і платіжна система в цілому працює у звичайному режимі; регулятор застосував деякі принципи щодо комерційних банків, які зроблено лише з метою забезпечити повернення вкладів та впевненості людей.

При цьому Кубів додав, що найстрашніше, що могло бути з депозитами – вже відбулось і рішення, які ухвалив вчора і сьогодні НБУ дозволяє стабілізувати ситуацію та мати можливість прогнозувати курс долара. Позитивні зміни, які відбуваються в політиці, відновлення переговорів з європейськими і світовими лідерами і найголовніше – віра людей – дозволить стабілізувати ситуацію в Україні в цілому.