Нація на поступки та ультиматуми йти не намірена, – Василь Деревляний

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення.

– Як ви оцінюєте політичну ситуацію, як її прогнозуєте?

– Важко давати якусь оцінку, адже боротьба триває. Протягом цих трьох місяців переважну більшість свого часу я провів у Києві, на Майдані. Через намет Тернопільської області, який є моєю громадською приймальнею, пройшли тисячі людей – жителів нашої області. Я відчував настрої українців, особливо галичан, які дійсно були готові до радикальних дій. І я переконаний, що саме ці силові сутички, патріотизм, єдність та незламність українського народу наблизили початок кінця цієї бандитської влади. Досі політичним переслідування, тортурам та незаконним арештам в Україні піддаються понад 3 тисячі громадян. Режим може вдавати, що не чує вимог людей, але те, що режим почав бояться українського народу стало очевидним. Я переконаний, що не менш страшними для влади є і санкції, про які вже рішуче заговорили Європа та США. Такі події стали поштовхом до більш реального переговорного процесу, а не бутафорії, яку розпочинав Янукович. Визначальним є те, що піднялася не лише Галичина, Київ, Центральна але й Східна України. Це прекрасно бачить влада, вона дуже цього боїться, але не хоче здаватися і цей процес не може відбутися так швидко.

У Верховній Раді минулого тижня вже відбулося позитивне зрушення у провладній фракції. Відкликані парламентом так звані «драконівські» закони, скасування яких змушений був підписати і Янукович. Після тривалих перемовин, близько 52 депутатів вже було погодилися голосувати за законопроект опозиції про амністію. Ці депутати були готові йти на компроміс для мирного вирішення політичної кризи в державі, але партійне керівництво не дозволило їм цього зробити. Ви знаєте, від початку каденції цього парламенту такого прецеденту ще не було. Фракція чітко виконувала вказівки зверху, лише іноді їздили на так звану «профілактику» у Зоряному на зустріч з Януковичем. Цього ж разу позиція провладної фракції різко розійшлася і ані Арбузов, ані Клюєв вже не могли зарадити ситуації, адже частина депутатів рішуче висловили свою підтримку нашому законопроекту про амністію. Чесно кажучи, коли Янукович приїхав у парламент «лиця на ньому не було». Він вперше побачив, якою хиткою є його «послушна» фракція, тому почав погрожувати розпуском Верховної Ради. Опозиція, звісно, погодилася, за умови відставки самого Януковича. Натомість, депутати від фракції ПР не сприйняли цієї пропозиції.  Зараз у парламенті як ніколи має бути злагоджена позиція всіх опозиційних фракцій, завдання яких «дотиснути» провладну фракцію, а також докласти усіх зусиль, щоб Янукович пішов з Поста Президента. Тільки це станеться, усі ці продажні, корумповані судді, прокурори, голови ОДА як щурі розбіжаться.

До прикладу, сьогодні прокуратура Тернопільської області звинувачує тернополян у тому, що вони, наче б то, блокують роботу ОДА. Але ж хто кому заважає працювати? Працівники управлінь нормально щодня ходять на роботу, спокійно займають свої робочі і можуть без проблем виконувати свої посадові обов’язки. В цей час, тернополяни проводять мирний пікет у будівлі, яка по-праву є власністю громади. Люди відвідують прийоми депутатів, чекають повернення на своєму робочому місці голови ОДА, який просто боїться прийти до людей. Опозиція чітко заявила свої вимоги: звільнення політичних в’язнів, повернення до Конституції 2004 року, якщо ні – відставка Президента та розпуск парламенту.

– Щодо внесення змін до Конституції. Чи є єдність в цьому питанні серед опозиційних політичних сил і чи справді потрібно проводити парламентські вибори після того, коли будуть прийняті зміни до Конституції?

– Ні! Я думаю, те що серед опозиційних сил тривають перемовини з питань внесення змін до Конституції – це нормальний процес злагодженої роботи. Наше спільна мета: повернутися до Конституції зразка 2004 року, щоб, передусім, забрати диктаторські повноваження Президента. Всі інші зміни менш важливі сьогодні, хоча також потребують великої уваги та єдиного рішення щодо них.

В рамках повернення до Конституції 2004 року наша фракція розробила поправки, одна з яких стосується обласних адміністрацій. Як альтернативу підвладного Президентові голови ОДА, незліченної кількість його заступників, ми «за» створення виконавчих комітетів обласних рад, які виконуватимуть усі функції виконавчої гілки владу, працюватиму в інтересах свого краю та громадян. Що стосується виборів, то в Конституції немає чіткої прописано статті щод проведення дострокових виборів. Їх дострокове проведення радше залежить від внесених змін до Закону про вибори, але зараз це питання ще не розглядається. На все свій час. Головне завдання опозиції сьогодні – це якомога швидше прийняти зміни до Конституції та усунення режиму від влади, звільнення політичних в’язнів, у тому числі лідера української опозиції Юлії Тимошенко та повернення прав та транспортних засобів активістами Автомайдану.

– Яким чином можна домогтися голосування у парламенті представників партії влади?

– Зараз є чіткою позиція Європи та Америки, які рішуче оголосили про вжиття санкцій та про підтримку народу України і опозиції. Українці також налаштовані радикально. Опозиція відступати не збирається. Це все означає, що іншого виходу в режиму немає. Нація на поступки та ультиматуми йти не намірена. Якщо на наступному тижні наші зміни до Конституції не будуть прийняті, я переконаний, для Януковича та його оточення це добром не закінчиться.