Тернопільщина «прощається» з Партією регіонів

На Тернопільщині громадяни масово виходять з Партії регіонів, депутати полишають провладну фракцію, у більшості районах, депутати вже висловили недовіру головам РДА – представникам ПР.

В цей час обласна та всі районні ради, приймають рішення про визнання та підтримку Нароної Ради України утвореної у Верховній Раді України депутатами, які представляють опозиційні партії. В районних радах проходить процес створення місцевих Народних Рад, затвердження їх виконавчих комітетів, визначення мети та завдань, а також   ведеться робота творенню громадських організацій по охороні громадського порядку «Загони самооборони» на рівні територіальних громад краю.

Деталі щодо суспільно-політичної ситуації у кожному з районів Тернопільської області:

Бережанський район. Рішенням сесії від 28 січня було прийнято питання про створення об’єднання депутатських фракцій “Народна Рада”, загонів народної самооборони. Заслухавши звіт “регіонала” голови РДА, депутати прийняли рішення про недовіру йому. Рішення, за словами керівника фракції «Батьківщина» Василя Калинюка, були цілком легітимні, тим не менше, прокуратура району оскаржила їх у суді.

«Оскільки суд скасував рішення прийняті на сесії 28 січня, ми зібралися знову. І з вдосконаленням окремих питань, прийняли ці ж таки рішення на позачерговій сесії Бережанської районної ради 31 січня», – коментував Калинюк.

Крім того він повідомив, що з Партії регіонів вийшли усі депутати районної ради (їх було двоє). Оскільки жителі краю масово почали писати заяви на вихід з провладної партії, про свій вихід також повідомив голова районної організації партії Регіонів.

Борщівський район. 2 лютого опозиційні фракції «Батьківщина» та «Свобода» ініціювали позачергове засідання сесії для прийняття бюджету 2014 року та ряду інших питань. На переконання керівника фракції «Батьківщина» сесія не відбулася, бо голова РДА побоявся висловлення йому недовіри. Раніше районна рада на сесії легітимізувала Народну Раду, ухвалила рішення про створення виконкому та загонів самооборони. Має місце масовий вихід з провладної партії, особливо працівників бюджетної сфери.

Бучацький район. Сесія районної ради, яка відбулася 26 січня двома третіми від загального складу  висловила недовіру голові Бучацької районної адміністрації, представникові Партії регіонів. Того ж сесійного засідання, депутати легітимізували Народну Раду.

Як повідомив голова Бучацької районної ради, представник ВО «Батьківщина» Олег Михайлів, районна прокуратура також звернулася до суду, щоб оскаржити прийняті сесією рішення. Опозиціонери готуються до судових засідань, які мають відбутися днями.

За словами О. Михайліва, наразі з партії фракції Партії регіонів вийшло 5 з 15 депутатів. Відомо, що місцеві жителі масово пишуть заяви на вихід з провладної партії.

Гусятинський район. 28 січня відбулася позачергова сесія Гусятинської районної ради, яка прийняла рішення про недовіру голові Гусятинської РДА – місцевому представникові партії влади. Як повідомив Любомир Лівель, недовіру голова Гусятинської РДА отримав за незадовільний звіт про соціально-економічний розвиток району на 2014 рік.
«Під час обговорення питання про соціально-економічний розвиток району на 2014 рік, депутати побачили надзвичайну схожість документу з минулорічним. Ознайомившись ближче, ми зрозуміли, що звіт не просто схожий, а практично ідентичним минулорічному, подекуди навіть дати не змінено. Коли з цього приводу у депутатів почали з’являтися запитання, голова райдержадміністрації втік з сесійної зали», – розповів представник «Батьківщини».

За його словами переважна більшість депутатів також проголосувала за легітимізацію Народної Ради.

До слова, саме в Гусятинському районі,депутати одними із перших на Тернопільщині, почали виходити з фракції Партії регіонів. На сьогодні вийшло з фракції Партії регіонів17-тьз 21-ого депутат. Про вихід з Партії регіонів оголосили і значна кількість жителів району.

Заліщицький район. 31 січня сесія Заліщицької районної ради прийняла рішення про визнання Народної Ради, депутати – представники опозиційних партій прийняли рішення про створення Народної Ради Заліщицького району та про створення виконавчого комітету. Оскільки, практично всі депутати вийшли з фракції Партії регіонів, сесія констатувала  припинення діяльнсті даної фракції в районній раді.

За словами керівника фракції «Батьківщина» Михайла Бабінця, розгляд питання про недовіру голові ОДА запланований на сесію районної ради, яка відбудеться днями.

Збаразький район. Під час сесії Збаразької районної ради 24 січня заступник голови районної ради, представник ПР написав заяву про складання повноважень та вихід з партії. Оскільки, з невідомих причин, на сесію не прийшов і голова районної ради, депутати доручили вести сесію керівникові фракції ВО «Батьківщина» Олексієві Кондрацькому.

За його словами, станом на 24 січня про вихід з фракції Партії регіонів оголосили 10 депутатів.  За рішенням ініціативної групи, 28 січня була зареєстрована вимога про скликання позачергової сесії.

«Основні питання, які ми плануємо розглянути: це бюджет 2014, призначення нового заступника голови райради та недовіра голові РДА», – зазначив О.Кондрацький.

Якщо у 10-денний термін голова Збаразької районної ради не зявиться на робочому місці і не скличе сесію, депутати проведуть її  у відповідності до чинного законодавства.

Зборівський район. 29 січня відбулася сесія районної ради, за недовіру голові райдержадміністрації проголосували 52 депутати. Сесія прийняла рішення про створення об’єднання депутатських фракцій “Народна Рада”, загонів народної самооборони та виконавчого комітету. Також, більшість депутатів Зборівської районної ради підтримали заборону на території району партії комуністів та регіонів. За словами, керівника фракції «Батьківщина» Михайла Піня, було оголошено про саморозпуск фракції Партії регіонів, з якої вийшли практично усі депутати. Чотири депутати райради на чолі з заступником голови районної ради написали заяви про вихід з Партії регіонів.

Козівський район. 27 січня після чисельного мітингу під стінами Козівської РДА, голова  адміністрації, представник ПР написав заяву на звільнення з займаної посади.

28 січня Козівська районна рада практично одноголосно прийняла рішення про створення Народної Ради і загонів народної самооборони, а також виконавчого комітету. Оскільки дані рішення були скасовані рішенням суду, сесія районної ради зібрала вдруге. Як повідомив голова Козівської районної ради, представник партії ВО «Батьківщина» Петро Репела, 31 січня сесія вкотре оголосила про створення виконавчого комітету.

Практично всі депутати райради від ПР написали заяви про вихід з однойменної фракції. З Партії регіонів масово виходять місцеві жителі.

Кременецький район. За останні дні саморозпустилися  депутатські фракції партії влади у Кременецькій районній та міській радах, про вихід з Партії регіонів оголосила значна кількість директорів загально-освітніх шкіл району. Безпартійними також стали голова та заступник голови Кременецької районної ради, а також керівник  колишньої фракції Партії  регіонів у районній раді, директор  місцевого медичного училища ім. А.Річинського. Депутатська фракція ВО ”Батьківщина” у Кременецькій районній раді звернулася до усіх членів Партії регіонів про необхідність саморозпуску районної організації однойменної партії.

Лановецький район. За результатами розгляду питань порядку денного сесії депутати одноголосно підтримали створення об’єднання депутатських фракцій “Народна Рада” Лановецького району, затвердили склад Президії Народної Ради Лановецького району до якої увійшли Руслана Кушнір («Батьківщина»), Сергій Ходанович («Свобода»), Василь Дяченко (від позафракційних). У заяві Народної Ради Лановецького району Тернопільської області щодо ситуації в Україні депутати однозначно висловилися за те, що районну раду надалі не може очолювати представник Партії регіонів і запропонували голові районної ради проявити мужність і самостійно написати заяву про складання повноважень.

На даний час з фракції Партії регіонів вийшли всі депутати окрім голови РДА та його першого заступника. Також про вихід з Партії регіонів написали заяви голова районної ради та заступник голови райдержадміністрації з економічних питань.

31 січня сесія районної ради прийняла рішення, де вимагає звіту голови РДА та закликає місцевих жителів виходити з партії Регіонів та КПУ.

Монастириський район.  Вистачило депутатських голосів для висловлення недовіри голові Монастириської РДА, представнокиві ПР. 2\3 депутатів підтримали дане рішення позачергової сесії Монастриської районної ради, яка відбулася 28 січня.

За словами керівника фракції «Батьківщина» Григорія Бруся, сесія райради підтримала вже створену на Всеукраїнському рівні Народну Раду та ухвалила рішення про створення виконавчого комітету і загонів народної самооборони.

«Ми не виносили питання на сесію про створення Народної Ради на території району, оскільки депутати та громадськість довіряє діючому органу влади – районній раді, яка відстоює інтереси громади, а не правлячої партії», – розповів Г. Брусь.

Також, більшість депутатів райради, членів фракції Партії регіонів оголосили про вихід з фракції.

Підволочиський район. На сесії Підволочиської районної ради 30 січня 2014 року за рішення про недовіру голові місцевої районної адміністрації, шляхом таємного голосуванням проголосувало 43 депутати з 52 присутніх. Рада оголосила про підтримку Народної Ради. За словами голови Підволочиської РО ВО «Батьківщина» Миколи Скуйбіди, біля РДА розгорнули намети опозиційні партії, в тому числі і намет партії ВО «Батьківщина». В приміщенні адмінбудівлі громада організувала стіну ганьби для того, аби люди знали поіменно своїх “героїв”. Депутати районної ради продовжують писати заяви на вихід з фракції Партії регіонів, місцеві жителі виходять з партії Регіонів.

Підгаєцький район. 31 січня Підгаєцька районна рада констатувала факт саморозпуску фракції Партії регіонів у районній раді, оскільки всі депутати вийшли з однойменної партії та фракції. Сесія оголосила про створення міжфракційного об’єднання депутатів «Народна Рада», до якого вже увійшли опозиційні фракції «Батьківщина», Свобода» та «Народний РУХ». Заступник голови районної ради, керівник районної організації Партії регіонів написала заяву про вихід з лав провладної партії. Після її виходу, партійна організація також «посипалася».

Теребовлянський район. 27 січня відбулася сесія Теребовлянської районної ради, на якій були ухвалені рішення про легітимізацію Народної Ради на території району, створення виконавчого комітету, організацію загонів самооборони Теребовлянщини. Практично всі депутати, члени фракції Партії регіонів вийшли з фракції, також громадяни заявляют про вихід з партії Регіонів.

Тернопільський район. 31 січня відбулася сесія районної ради. Головним питання сесії був звіт голови районної адміністрації, але доповідати по даному питання не зявився ані голова, ані жоден з його заступників. В зв’язку з цим, в ході таємного голосування недовіру голові РДА підтримали 46 з 55-ти присутніх депутатів. Як результат, рада визнала роботу голови районної адміністрації незадовільною.

Також під час сесії було оголошено про вихід з місцевого осередку Партії регіонів та одноіменної фракції 5-ти депутатів.

Чортківський район. Сесія Чортківської районної ради 28 січня висловила недовіру голові РДА, представникові партії влади в районі. За дане рішення проголосували 66 з 68 присутніх на сесії депутатів.

Також, за ініціативи демократичних фракцій, сесія Чортківської районної ради  прийняла рішення про підтримку Народної Ради як представницького органу влади на Всеукраїнському рівні, створення на території Чортківського району загонів народної самооборони та звернення до президента з приводу суспільно-політичної ситуації. У Чортківській райрада з депутатської групи та Партії регіонів вийшли всі депутати, у зв’язку з чим було оголошено про саморозпуск депутатської групи.

Ще напередодні сесії, 27 січня голова РДА публічно написав заяву про вихід з Партії регіонів та обіцяв наступного ж дня розпустити партію влади на теренах району. Його рішення підтримала місцева громада, яка саме зібралася на мітинг під стінами районної адміністрації. Але вже наступного дня голова пішов на лікарняний, а прокуратура відкрила кримінальне провадження з приводу того, що наче б то голову РДА хтось змусив писати заяву на вихід з «дорогоцінної» партії. З цього приводу зараз викликають на допити представників опозиційних фракцій, депутатів районної ради.

Шумський район. Кабінет голови районної адміністрації “опечатано”. Сесія райради відбудеться 4 лютого 2014 року. Місцеві жителі масово пишуть заяви про вихід з партії влади. Ведеться робота в районній раді по створенню Народної Ради Шумського району