Євгенія Тимошенко: «Вже скоро громадяни України переможуть»

Євгенія Тимошенко, дочка ув’язненої Юлії Тимошенко, розповідає в інтерв’ю, чому її мати не полишає надію, і чому ЄС повинен невідкладно запровадити санкції проти українських посадовців.

01.02.2014 | Ютта Зоммербауер  (Die Presse, Австрія)

Ми зустрічаємось з Євгенією Тимошенко у штабі партії «Батьківщина» на Подолі у Києві. Зовні – це добре захищена будівля, в якій важко впізнати партійний штаб. Жодної таблички, жодних прапорів. Всередині – кодові замки. Мати Євгенії, колишній Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко – всюди. Відома ув’язнена посміхається з плакатів, фотографій та календарів.

Навіть попри те, що поки що політичні справи перебрали на себе інші, немає жодних сумнівів: Тимошенко – все ще голова своєї партії та її єдина надія. У приймальні перед кімнатою для нарад висить фото, зроблене в часи Помаранчевої революції 2004/2005 років: Майдан Незалежності в Києві, заповнений білими прапорами «Батьківщини». У сьогоднішніх протестах її партія може лише мріяти про подібну популярність.

Ви були поруч з мамою під час протестів 2004/2005 року. Яка різниця між тодішніми і сьогоднішніми подіями?

Неправильно було б порівнювати сьогоднішній Майдан з Помаранчевою революцією. Багато людей вважають обидві події нерозривними. Це – грандіозна спроба здійснити зміни, щоб позбутися радянського спадку, корупції та авторитаризму. Ми віримо у нашу перемогу. Можливо, єдина різниця: сьогодні люди борються не за політичних кандидатів, а за себе. Моя мама дуже пишається українським народом.

Ви торкнулися важливого моменту: сьогодні немає сильного лідера.

Тоді каталізатором протестів стали сфальшовані президентські вибори. Тобто лідери опозиції вже були. Тепер – по-іншому. Сьогодні існує велика спокуса для опозиційних політиків впасти у конкурентну боротьбу. Але до цього часу вони діяли єдиним фронтом, попри величезний тиск. Однак, демонстрантам, як і раніше, не вистачає моєї мами: вона має силу, енергію і політичний досвід, тобто все, що так необхідно зараз.

Як вона себе почуває зараз, коли вона може спостерігати за всіма подіями лише через ЗМІ? Мабуть, це пригнічує.

Одна із основних причин, чому вона опинилася за ґратами, – це її ізоляція. Вона знає це. Я постійно за неї боюся. Вона вже два роки не бачила сонця, їй не можна виходити з камери.

Перед тим, як українська влада зробила крутий розворот і відмовилася від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, всі вважали, що звільнення Вашої мами вже близько. Наскільки близька, насправді, вона була до цього?

Вимога про її звільнення йшла з найвищого рівня в ЄС, воно було умовою підписання угоди. Однак, ще за два місяці до підписання нам стало зрозуміло, що президент Віктор Янукович просто грає. У нього були відмовки, ніби він не може знайти рішення цієї проблеми (помилування або виїзд за кордон), хоча як президент він мав для цього всі правові засоби. Коли він переклав відповідальність на парламент, він вже знав, що він її не звільнить. Він особисто інструктував депутатів своєї партії. Тому для мене не стало несподіванкою, що він так просто не відпустить свою найсильнішу противницю.

Україна опинилася у кризі. Президент не думає про вихід з неї, як того вимагають демонстранти.

Моя мама вважає, що вже скоро громадяни переможуть. Янукович також повинен це відчувати, адже він втрачає контроль.

Що думає Ваша мама про стратегію опозиції, про переговори з владою?

Вона вважає переговори безглуздими та неприйнятними. Вони можуть призвести лише до сумнівних компромісів. Влада просто хоче виграти час. Моя мама проти якихось півзаходів.

Що Ви думаєте про реакцію ЄС?

Добре, що Європа нарешті заговорила про санкції. Але про це треба було говорити набагато раніше. Санкції необхідно запровадити вже протягом найближчих днів, щоб вони нарешті торкнулися тих, хто несе відповідальність за насильство. Колишньому прем’єру Миколі Азарову необхідно заборонити в’їзд до ЄС після того, як його міністр внутрішніх справ не зробив нічого, щоб зупинити насильство з боку правоохоронців. Я впевнена, що в Європі знають про відмивання коштів найвищим українськими посадовцями, тому вони мають стати об’єктами цільових санкцій.