Турчинов і Тенюх стверджують, що військові в Криму мають “чіткі накази”

В. о. президента, головнокомандувач ЗСУ Олександр Турчинов та голова Міноборони Ігор Тенюх спростовують інформацію про те, що в українських військових у Криму немає розпоряджень від командування.

“Інформація про те, що командування військових частин, дислокованих в АР Крим, нібито не отримує від керівництва Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України чітких вказівок та не має відповідних планів щодо свого подальшого функціонування, не відповідає дійсності”, – цитує сайт Міноборони Тенюха.

У відомстві підкреслили, що “чіткі інструкції та плани подальших дій до командирів та особового складу доводяться постійно”.

Крім того, в Міноборони стверджують, що “заяви окремих політиків щодо відсутності у Міністерстві оборони конкретних планів щодо подальшого використання частин і підрозділів Збройних Сил України, дислокованих у Криму, носять відверто провокативний характер та мають на меті дискредитувати керівництво держави і оборонного відомства”

Водночас у заяві натякнули на значну вплив вищих керівних органів держави на дії армії.

“Будь-яке застосування частин і підрозділів Збройних Сил України можливе тільки після прийняття відповідних рішень Верховною Радою України та Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України”, – підкреслив Тенюх.

“Коли в пресі викидається інформація, що військові не знають, що робити, – це неправда”, – заявив Олександр Турчинов під час спільної прес-конференції з генсеком ООН Пан Гі Муном у п’ятницю в Києві.

“Міністерство оборони та Генеральний штаб ставлять перед нашими військовими моряками, перед усіма військовими, які перебувають на території АР Крим, (завдання) захищати свої кораблі, свої військові частини від нападників”, – додав він.

За словами в.о. президента, там, де українські військові в Криму діють рішуче, відповідно до військових статутів і Конституції, “провокації провалюються”.

Турчинов підкреслив, що Україна за жодних умов не повинна пустити “агресора вглиб країни”.

“Ми сьогодні повинні вистояти, зберегти координацію військових підрозділів і за жодних умов не допустити вторгнення Збройних сил РФ углиб нашої країни”, – зазначив він.

В.о. президент запевнив, що Україна не кине своїх військовослужбовців.

“Незважаючи на складну ситуацію, ми зробимо все, щоб забезпечити наших військовослужбовців і їхні сім’ї. Зокрема й надання їм статусу учасників бойових дій, а також інших додаткових соціальних пільг і привілеїв”, – додав він.

Українська правда