Олександр Турчинов: План Росії реалізувати в Україні «кавказький сценарій» провалився

План Росії реалізувати в Україні «кавказький сценарій» провалився.  Про це заявив в.о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов у середу у передачі «Шустер LIVE».
Олександр Турчинов зазначив, що нині ситуація залишається напруженою, Збройні Сили Російської Федерації, які підтягнуті до південного, північного і східного кордонів України, залишаються на своїх позиціях. «Ситуація стабільна, але реальна загроза є», – сказав він, повідомляє прес-служба Верховної Ради.
Відповідаючи на запитання, Турчинов повідомив про розвиток подій у Криму протягом останніх місяців, зазначивши, що план Росії реалізувати в Україні «кавказький сценарій» провалився.
Цей план, сказав він, полягав у тому, щоб спровокувати українських військових, внаслідок чого загинули б мирні жителі. Проводити силову операцію у густонаселеному Криму, наголосив Олександр Турчинов, було б надзвичайно небезпечно для цивільного населення, оскільки вона могла би призвести до колосальних людських жертв. Тому українські військові, сказав Голова Верховної Ради, отримали наказ тримати оборону у частинах та на кораблях.
Він також повідомив, що військова агресія Російської Федерації планувалася по декількох напрямках, у тому числі, по відношенню до Києва. «Ми тоді змогли утриматися, і нам був потрібен час, щоб підготуватися до оборони», – сказав він.
У цьому контексті Олександр Турчинов висловив вдячність українським військовим у Криму, завдяки діям яких в Україні відбулася часткова мобілізація, були «підтягнуті резерви і ресурси», вибудувана система оборони вздовж кордонів. «Сьогодні українська армія готова дати відсіч агресорам, – заявив Голова Верховної Ради. – Ми вже розуміємо, як діяти в умовах надзвичайних ситуацій».
Завдання влади – створити умови, щоб українці відчули, що вибори – це їх відповідальність за завтрашнє життя в Україні. Про це заявив в.о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов у середу ввечері у передачі «Шустер LIVE».
«Наша задача – створити умови для того, щоб всі українці відчули, що вибори – це їх відповідальність за завтрашнє життя в Україні», – сказав він, повідомляє прес-служба Верховної Ради.
За його словами, надзвичайно важливо позбутись практики, «коли люди продають свої голоси, тому що вони продають своє майбутнє».
Керівник Парламенту наголосив, що влада все зробить для того, щоб на виборах не було жодних фальсифікацій.
«Я вже говорив про те, що ми зробимо все для того, щоб не було жодного використання адмінресурсу, що було притаманне Україні. Влада завжди робила сама собі протекцію. Цього не буде», – сказав він, додавши, що ані центральна влада, ані влада на регіональному рівні не буде впливати на вибір громадян та обмежувати його.
Окрім того, Олександр Турчинов наголосив, що президентські вибори – це ще один крок до стабілізації влади і ситуації в країні.
«Саме тому, зірвати ці вибори і спробувати тим самим довести, що в Україні немає легітимної влади – це також одна із задач, яку будуть намагатись вирішити в Кремлі», – сказав він.
«Їхні фантазії, страхи та жахи – це їх проблеми. Ми зробимо все, щоб в Україні відбулись не просто вибори, а чесні, прозорі та демократичні вибори. Тому будь-які спроби зірвати вибори матимуть жорстку відсіч з нашого боку», – підсумував він.