Звернення форуму інтелігенції «Схід і Захід разом» до всіх українців

Шановні співвітчизники!

Ми, учасники форуму інтелігенції «Схід і Захід разом!», з тривогою відзначаємо, що Україна зараз переживає драматичні, навіть трагічні дні своєї історії: продовжується неприхована, жорстка і цинічна агресія Російської Федерації проти нашої країни, мета якої повністю дестабілізувати ситуацію в державі, не дати можливості просуватися їй європейським шляхом, економічно та соціально зростати. Озброєні злочинці захоплюють в Донецькій та Луганській областях адміністративні будівлі, беруть у заручники громадян, зокрема українських та зарубіжних журналістів, представників ОБСЄ, катують та вбивають патріотів України. В цій ситуації безпорадними, бездіяльними, а іноді навіть і зрадницькими виявлялися дії працівників правоохоронних органів.

Ми констатуємо, що абсолютна більшість наших громадян хочуть жити в мирі, спокої, бачити Україну цілісною, соборною, могутньою та процвітаючою, якою б пишалися всі, незалежно від того, хто на якій території живе, яку релігію сповідує, якою мовою розмовляє, до якої політичної сили належить. Ми впевнені, що незважаючи на нинішні труднощі, маємо продовжувати рух змін на демократизацію України, боротьбу з корупцією, несправедливістю, бідністю та безпорядками, формувати європейські стандарти життя. Вся європейська спільнота, весь світ сьогодні спостерігає за подіями в нашій країні та готові допомогти нам у прагненні будувати нове суспільство.

Вважаємо, що зможемо це зробити тоді, коли побудуємо сильні регіони, дбатимемо про людей, їхню долю в кожному селі та місті. Для цього нам якнайшвидше потрібно реформувати Конституцію України, де б принциповими напрямками стали розширення прав місцевого самоврядування, надання фінансової самостійності регіонам, баланс між усіма гілками влади, розбудова незалежної судової гілки, забезпечення контролю суспільства за роботою влади.

Вважаємо, що в Україні мають відбутися чесні, демократичні президентські вибори, що стане потужним чинником стабілізації внутрішньополітичної ситуації в нашій державі, зміцнення національної єдності та порозуміння.

Ми, учасники форуму інтелігенції «Схід і Захід разом»,   звертаємося до ініціатора його проведення, кандидата в Президенти України, лідера партії «Батьківщина» Тимошенко Юлії Володимирівни з проханням використати Ваш значний досвід державотворення та політичної боротьби для організації національного руху опору загрозі, що нависла над Україною, об’єднання всіх зусиль для вжиття дієвих заходів порятунку нашої держави, заради спільного щасливого майбутнього.

Прийнято учасниками форуму інтелігенції «Схід і Захід разом».

м. Івано-Франківськ

1 травня 2014 року.