Політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” заснована на установчому з’їзді 9 липня 1999 року. Зареєстрована Міністерством юстиції України 16 вересня 1999 року, свідоцтво №122. На ІІ з’їзді, який відбувся 18 грудня цього ж року Головою партії обрано Юлію Володимирівну Тимошенко.

”Батьківщина” – всенародна, патріотична, центристська партія нової суспільної ідеології, що органічно поєднує соціальну солідарність із захистом індивідуальних прав і свобод людини. Партія тих, хто виступає за побудову незалежної і суверенної держави, громадянського, економічно і духовно здорового суспільства, за справедливість та соціальний захист громадян.

За 14 років, що пройшли з дня заснування партії, вона проявила себе як політична сила нового типу, що відчутно впливає на політичне та соціально-економічне життя країни. Час підтвердив, що її Програма та вибрана стратегія правильні, а ідеї близькі і зрозумілі людям. Це підтверджують підсумки парламентських виборів 2002 року. Незважаючи на те, що це був перший самостійний вихід на виборчі перегони, та відвертий опір тодішньої влади, “Батьківщині”, яка стала цементуючою силою передвиборчого Блоку Юлії Тимошенко, вдалося досягти значного успіху і отримати підтримку майже 2 мільйонів громадян. На парламентських виборах 2002 року партія стала основою Блоку Юлії Тимошенко, до якого також увійшли Українська республіканська партія «Собор» і Українська соціал-демократична партія. 15 грудня 2001 року до «Батьківщини» також влилася Українська консервативна республіканська партія дисидента Степана Хмари. БЮТ отримав 22 мандата (7,24% голосів), зайнявши 4-е місце.

На президентських виборах 2004 року «Батьківщина» підтримала кандидатуру Віктора Ющенка. Її активісти брали активну участь у Помаранчевій революції. Після інавгурації Ющенка як президента Юлія Тимошенко була призначена прем’єр-міністром, Олександр Турчинов — головою СБУ, однак жодного міністерського портфеля «Батьківщина» не отримала. Після відставки уряду Тимошенко партія перейшла до опозиції.

19 березня 2005 року про злиття з партією «Батьківщина» оголосила партія «Яблуко» Михайла Бродського. Однак злиття «Яблука» з «Батьківщиною» так і не завершилося, а в березні 2007 року Бродський оголосив про відновлення діяльності «Яблука», перейменувавши його на «Партію вільних демократів».

Наприкінці 2005 року партія «Єдина Україна» Богдана Губського ухвалила рішення про саморозпуск і входження до складу «Батьківщини» для участі в парламентських виборах 2006 року.

У парламентських виборах 2006 року «Батьківщина» знову брала участь у складі Блоку Юлії Тимошенко, який отримав 129 мандатів (22,29% голосів), зайнявши 2-е місце. У Верховній Раді була створена Коаліція демократичних сил у складі Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна» та Соціалістичної партії України. Кандидатом у прем’єри від коаліції була Юлія Тимошенко, проте об’єднання розвалилося, тому що СПУ та НУ не змогли узгодити кандидатуру спікера. В результаті нову парламентську більшість (Антикризова коаліція) створили Партія регіонів, СПУ та КПУ, а БЮТ знову перейшов в опозицію.

У дострокових парламентських виборах 2007 року «Батьківщина» покращила свій результат, отримавши 156 мандатів (30,71% голосів) та зайнявши 2-е місце. У Верховній Раді за результатами виборів сформована Коаліція демократичних сил фракцій БЮТ та НУ-НС. Коаліція запропонувала президенту для призначення на пост прем’єр-міністра кандидатуру Юлії Тимошенко. Президент вніс кандидатуру Юлії Тимошенко в парламент, який затвердив її на посаді голови Кабінету міністрів України.

З 2008 року «Батьківщина» є членом наглядової ради Європейської народної партії[12].

У 2009 році «Батьківщина» висунула Юлію Тимошенко кандидатом в президенти України. Після її поразки на виборах парламентська коаліція припинила своє існування, кабмін Юлії Тимошенко був відправлений у відставку. У парламенті була створена коаліція «Стабільність і реформи», до якої на індивідуальній основі увійшли і окремі народні депутати від БЮТ. Юлія Тимошенко оголосила про проведення «великої чистки» в партії.

У листопаді 2011 року участь блоків політичних партій у парламентських виборах була заборонена. У грудні 2011 року партія «Народна самооборона» заявила, що об’єднається з «Батьківщиною». Перший заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов висловив упевненість, що до них приєднаються і інші політичні сили.

У березні 2012 року «Батьківщина», партія «Реформи і порядок» і Народний рух України оголосили, що висунуть єдиний партійний список на парламентських виборах 2012 року. У квітні лідер партії «Фронт Змін» Арсеній Яценюк також оголосив про приєднання до цього списку.

У підсумку «Батьківщина» стала платформою для формування єдиного виборчого списку під назвою «Об’єднана опозиція „Батьківщина“», до якого увійшли члени партій «Реформи і порядок», Народний рух України, «Фронт змін», «За Україну!», «Народна самооборона», «Громадянська позиція», Соціально-християнської партії та Меджлісу кримськотатарського народу. Список очолив лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, оскільки лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко перебувала в тюремному ув’язненні.

За підсумками виборів «Об’єднана опозиція» отримала 62 місця в парламенті (25,55% голосів) за пропорційною системою і ще 39, вигравши в 39 мажоритарних округах — в загальній складності 101 місце (22,67%) з 450. 12 грудня 2012 року Олександр та Андрій Табалови (батько й син), обрані до парламенту від «Батьківщини», не приєдналися до її парламентської фракції. Лідером фракції був обраний Яценюк.

15 червня 2013 року в Києві відбувся об’єднавчий з’їзд на якому Юлія Тимошенко була переобрана головою ВО «Батьківщина», головою політради партії за пропозицією голови «Батьківщини» обрано Арсенія Яценюка. Також на з’їзді відбулося злиття «Фронту змін» та партії Реформи та Порядок, шляхом самоліквідації, з ВО «Батьківщина».

Партія динамічно розвивається. Створена розгалужена партійна структура у всіх областях, містах і районах України. “Батьківщина” – це партія активних і свідомих громадян, які займаються конкретними справами, і є типовими представниками середнього класу. Ось чому одним із головних гасел партії є: “Добробут для всіх – через працю кожного”.

Зміна політичної системи, демократизація влади, впровадження реального народовладдя є головними політичними орієнтирами, на вирішенні яких концентрує свої зусилля партія. В основу економічної модернізації України вона покладає стратегію випереджаючого інноваційно-інтелектуального розвитку. Людина, сім’я, добробут і якість життя – найвищі соціальні цінності, забезпечення яких ставить перед собою “Батьківщина”, “Держава для людини, а не людина для держави – ось її гасло”.

Партія вважає, що вся політика повинна бути підпорядкована духовному розвитку особистості, вихованню громадян в дусі патріотизму, кращих морально-культурних надбань українського народу та всього людства. Відродження духовності та інтелект нації, переконана партія, повинні стати головним аргументом України в боротьбі за гідне місце у світі. Партія ставить перед собою завдання закласти основи правової держави і громадянського суспільства, вести жорстку боротьбу зі злочинністю і корупцією.

В сфері зовнішньої політики і оборони вона виступає за проведення дієвої політики міжнародної інтеграції в європейські і світові структури, рівноправного співробітництва як на глобальному, так і на регіональному рівнях. Головна мета такої політики – захист суверенної державності, національних інтересів і успішний, конкурентоздатний розвиток країни.

Батьківщина є лідером опозиційних демократичних сил України і веде непримиренну боротьбу проти кримінально-олігархічного владного режиму. Вона разом з іншими опозиційними політичними силами ініціювала проведення в Україні масових акцій протесту, закликаючи народ до активної боротьби за свої права.

Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» зареєстрована в обласних органах юстиції у 2001 році.

В листопаді 2001 року створено перший Тернопільський обласний штаб “Блоку Юлії Тимошенко”, який очолив Деревляний Василь Тимофійович. На виборах 31 березня 2002 року Тернопільська область надала найбільшу підтримку “Блоку Юлії Тимошенко” по Україні у кількості – 18.86 % голосів виборців.

9 грудня 2001 року відбулося об’єднання УКРП з партією “ВО”Батьківщина”.

В січні 2003 року під час першого партійного з’їзду обрано голову Тернопільської обласної організації партії “ВО “Батьківщина” Деревляного Василя Тимофійовича.

З 2000 року по 2003 рікпартійна організація на чолі з керівником Василем Деревляним є активним учасником та ініціатором акцій “За Україну без Кучми”, “Повстань, Україно!”.

2 липня 2004 року Блок Юлії Тимошенко підписав угоду з Блоком “Наша Україна” у Верховній Раді України щодо формування коаліції “Сила народу”. Угодою було проголошено про підтримку на виборах кандидата на пост Президента України В.А.Ющенка. Партія взяла найактивнішу участь у Помаранчевій революції і зробила свій вагомий внесок у її перемогу. На Тернопільщині всі партійні осередки «Батьківщини» були задіяні в роботі штабу кандидата у Президенти України В.Ющенка. Результатом роботи стала найвища підтримка по Україні саме виборців Тернопільщини у сумі – 96.03%.

Результати роботи Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» під час виборівчих перегонів:

Під час виборів до Верховної Ради України 2006 року Тернопільщина за Блок Юлії Тимошенко віддала – 34.49%.

Вибори до Тернопільської обласної ради 2006. Це були перші вибори до Тернопільської обласної ради, що проводилися за пропорційною виборчою системою. За Блок Юлії  Тимошенко тоді на Тернопільщині проголосувала найбільша кількість виборців – 34,49% з поміж інших політичних сил. Як лідер виборчих перегонів БЮТ отримав 54 депутатських мандатів та голову Тернопільської обласної ради, яким було обрано Михайла Миколенка – члена партії ВО «Батьківщина».

Позачергові вибори до Верховної Ради України 2007 року: виборці Тернопільської області віддали за БЮТ – 51, 57% голосів «за».

Ці вибори остаточно затвердили лідера серед політичних сил на Тернопільщині, яким беззаперечно стала партія ВО «Батьківщина».

Саме з 2007 року розпочалася розбудова та розквіт партійної організації, яка вже тоді була представлена у кожному населеному пункті Тернопільської області у вигляді первинного партійного осередку.

Позачергові вибори до Тернопільської обласної ради 2009 — вибори до Тернопільської обласної ради, що були призначені та відбулися 15 березня 2009 року в межах Тернопільської області. Вибори були призначені Верховною Радою України за поданням голови Тернопільської обласної державної адміністрації. Головні претензії голови ОДА, Юрія Чижмаря, полягали у недієвості попереднього складу обласної ради. Однак протягом усього часу проведення виборчої кампанії мали місце спроби скасування виборів. Так, у Верховній Раді України, головно голосами депутатів із фракцій Партії Регіонів та Блоку Юлії Тимошенко, було проголосовано і підтримано постанову, що скасовувала ці вибори. Однак після низки судових процесів вибори були визнані законними. Партія «Батьківщина» не приймала участі у виборах, тому не представлена у діючому складі Тернопільської обласної ради.

Не дивлячись на це, вже у лютому 2010 року, партія ВО «Батьківщина» на Тернопільщині знову голосно заявила про себе. Під час виборів Президента України, Тернопільщина показала один з найкращих результатів підтримки лідера партії ВО«Батьківщина» Юлії Тимошенко по Україні, в сумі – 88.39% голосів виборців Тернопільської області, що взяли участь в голосуванні.

Місцеві вибори жовтня 2010 року стали черговим випробуванням для партії організації ВО «Батьківщина» на Тернопільщині. Через зраду місцевого партійного осередку, керівник штабу, змушений був відкликати списки кандидатів у депутати до Тернопільської міської ради та зареєструвати нову Тернопільську міську організацію ВО «Батьківщина» з новим керівником. Через брак часу та перепони з боку представників влади, державних установ, так і не вдалося створити нову організацію, нові партійні списки, тому партія «Батьківщина» не брала участі у виборах до Тернопільської міської ради 2010 року. А тому,  не представлена у Тернопільській міській раді діючого скликання.

Вибори до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року відбулисяна основі Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17 листопада 2011 року.

Цим законом встановлено п’ятивідсотковий прохідний бар’єр і змішану систему: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 225 — за мажоритарною системою в одномандатних округах. Оскільки участь у виборах могли брати тільки політичні партії; участь блоків, які складаються з партій, не передбачено, Блок Юлії Тимошенко було розформовано.

22 січня 2012 року, в день Соборності опозиційні лідери підписали угоду про спільні дії. Документ було підписано на Софійській площі в Києві. Угоду підписали усі члени Комітету опору диктатурі (КОД) — політичне об’єднання утворене 5 серпня 2011 року, до складу якого увійшли парламентські й опозиційні на той час політичні партії «За Україну!», Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Громадянська позиція», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Фронт Змін», Партія захисників Вітчизни, Європейська партія України, КУН, Народний Рух України, УСДП «Наша Україна», «Народна самооборона», УРП, УНП, «Пора», ПРП, РХП, Українська партія та громадські об’єднання «Зарваницька ініціатива», «Жінки за майбутнє», «Пам’ять Народу» та інші, що підписали Меморандум про узгодження спільних опозиційних дій і недопущення політичних репресій в Україні), а також лідер партії «УДАР».

23 квітня 2012 року лідери «Батьківщини» Юлія Тимошенко і «Фронту змін» Арсеній Яценюк заявили про формування спільного списку на парламентських виборах.

Відтак, було створено Обєднану опозицію ВО «Батьківщина»:

Згодом, Обєднана опозиція ВО «Батьківщина» спільно з ВО «Свобода» домовилися про висунення єдиного кандидата на вибори до Верховної Ради України, 28 жовтня 2012 року.

Тернопільщині від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» та партії ВО «Свобода» висунуто п’ять єдиних кандидатів. Від Об’єднаної опозиції в 165-му окрузі (з центром у м. Зборів) представляю Володимира Бойка, в 166-му (центи м. Теребовля) — Михайла Апостола, та у 164 (м. Чортків) Івана Стойка. Всі вони отримали переконливу перемогу під час вибрів на своїх округах. ВО «Батьківщина» вкотре стала лідером в області за підтримкою виборців – 38, 7%, а також отримала у Парламенті трьох народних депутатів: на мажоритарних округах перемогли: перший заступник голови ТОО ВО «Батьківщина» Володимир Бойко та член бюро ТОО ВО «Батьківщина» Михайло Апостол, по виборчому списку пройшов голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

Після виборів, для боротьби з беззаконням правлячого режимом Януковича, всі обласні та районні організації партій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та УДАР підписали заяви про непоборність та спільні дії опозиційних політичних сил.

Після ув’язнення лідера партії ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко (серпень 2011 року), Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» взяла активну участь в акція протесту, які проходили в Києві біля Печерського районного суду, де розглядалася так звана газова справа, а згодом, біля Качанівської колонії (в Харкові), де утримувалася Ю. Тимошенко.

На Тернопільщині партія «Батьківщина» була ініціатором та учасником акцій: «Податковий майдан» – проти Податкового кодексу, на підтримку соціальних верств населення, чиї права та соціальні гарантії врізалися правлячою владою, проти Пенсійної реформи та зухвалих дій керівництва силових структур краю.

У березні 2013 року в Тернополі відбулася багатотисячний мітинг «Вставай Україно!». Організаторами мітингу стали демократичні політичні сили Тернопільщини ( в тому числі партії ВО «Батьківщина»). Участь в акції взяли близько 10-15 тисяч тернополян та жителів області (найбільше зібрання громадян на Тернопільщині з часів Помаранчевої революції).

4 вересня 2013 року Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув та підтримав питання про віднесення м. Чорткова Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення. Співініціатором даного питання став народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. Народний депутат від «Батьківщини» доклав максимум зусиль для доленосного рішення парламенту.24 вересня 2013р. депутати Верховної Ради України 313 голосами надали Чорткову статус міста обласного значення.

За ініціативи народного депутата України, члена парламентського Комітету з питань транспорту та зв’язку Василя Деревляного 18 жовтня 2013 року в Тернополі відбулося перше в історії області виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та зв’язку.

Ініціатором проведення засідання є народний депутат України, член згаданого Комітету, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний. Актуальні питання неналежного стану доріг та транспортного сполучення у Тернопільській області народний депутат порушив на засіданні Комітету ще 4 лютого 2013 року. В ході тривалих перемовин, домовленостей та підготовки Комітет підтримав ініціативу Василя Деревляного.

На даний час Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» нараховує понад 10 тисяч членів партії (найбільша в області). Партійні осередки функціонують у всіх населених пунктах області. Представлена у всіх районних радах (274 депутатів) та міських радах (156 депутатів), окрім міста Тернополя.

В складі Тернопільської обласної організаціїї ВО «Батьківщина» успішно функціонують громадські організації:

Тернопільська обласна громадська організація ВО «Жінки Батьківщини». Голова – член бюро ТОО ВО «Батьківщина» Валентина Лобода.

Тернопільська обласна громадська молодіжна організація ВМГО «Батьківщина молода». Голова – Ігор Дмитерко.

Обидві організації структуровані, представлені у кожному районі області та місті Тернополі.

З 2001 року виходить партійна газета «Наша Батьківщина». З 2012 року газета виходить щотижня, є у передплаті та вільному продажі.

У 2007 році засновано партійний сайт: http://batkivshchyna.te.ua