• 17 Травня, 2021

За час візиту на Тернопілля, Юлія Тимошенко не говорила про політику, — а вирішувала проблеми жителів області

Робочий візит Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко до Тернополя, 17 липня розпочався з знайомства із колективом ВАТ \”Текстерно\” та робочої наради про розвиток легкої промисловості у Тернопільській області та Україні.

Як зазначила Прем\’єр, відвідавши виробничі цехи товариства, \”Тексерно\” — це один з найбільших заводів легкої промисловості в Україні.

— Я більш, ніж упевнена, якщо з повним серйозом віднестися до вирішення усіх тих проблем, які має цей завод то невдовзі \”Текстерно\” стане провідним підприємством легкої промисловості не лише в Україні, але й у Європі, — наголосила Тимошенко.

Основні проблеми в галузі легкої промисловості, про які говорили учасники наради, — це проблема оподаткування, збуту товару як на внутрішніх так і на зовнішніх ринках. Не менш важливою проблемою є брак спеціалістів у даній галузі.

— Хочу навести вам невтішні цифри. Так, на початку 90-их років у галузі легкої промисловості працювало 755 тисяч людей, а зараз лише 147 тисяч, — прокоментувала Прем\’єр-міністр України, — Ми маємо такі дані саме через низькі заробітні плати, через ту системну кризу галузі, до якої призвела контрабанда неоподаткованих товарів, які ввозять з-за кордону, секонд-хенду. Саме це унеможливлює роботу і процвітання даної галузі в Україні.

Як зазначила Юлія Тимошенко і в цьому її підтримав весь зал, проблему легкої промисловості неможливо вирішити на бюрократичному рівні. Саме тому Прем\’єр запропонувала створити робочу групу з представників та фахівців галузі легкої промисловості, яка опрацює всі проблеми галузі і запропонує їх логічне вирішення. А потім разом із міністрами підготують проект, який можна подавати на сесію Верховної Ради України.

Не менш важливою для тернополян стала зустріч Прем\’єр-міністра з жителями гуртожитків ВАТ \”Текстерно\”, які вже декілька місяців знаходяться без гарячої води. Представник передав особисто звернення Юлії Тимошенко, а вона в свою чергу пообіцяла нагально розглянути і вирішити наболілу проблему людей.

В той час, коли у \”Текстерно\” нарада добігала завершення у обласній раді на зустріч з Юлею Тимошенко вже чекали депутати обласної ради, керівники  управлінь області та деяких районів, а також голова обласної ради та адміністрації.

Похваливши деякі галузі господарства на Тернопіллі, Прем\’єр звернула особливу увагу присутніх на проблему області з житловим будівництвом.

— Я добре розумію, чому не всі позитивно ставляться до постанови про продаж землі на конкурсній основі, зате лише через аукціони ми можемо зменшити обороти корупційної приватизації землі, а також, що не менш важливо, поповнити місцеві бюджети, — наголосила Тимошенко.

Йшла мова і про ціни на продукти харчування, які за словами Прем\’єра штучно піднімаються монопольними підприємствами. Відтак, Юрій Чижмарь отримав усне доручення від Юлії Тимошенко контролювати за цінами на продукти харчування в області, особливо місцевих виробників.

— Штучно підняті ціни на продукти, незатверджені зміни до бюджету, без сумніву — це результат тої політичної нестабільності, яку ми зараз маємо у країні, — зауважила Прем\’єр, — Зате я маю надію на те, що ви, Юрію Володимировичу, звернетися до своїх однопартійців і переконаєте їх підтримати та затвердити зміни до бюджету, щоб ми врешті мали з чим працювати.

На нараді було розглянуто ще ряд важливих питань. А зокрема підтримала і удобрила Юлія Тимошенко пропозиції голови районної ради Михайла Миколенко, щодо того, аби задіяти Тернопільське підприємство \”Ватра-Шредер\” до організації \”Євро-2012\”. Зокрема, йшла мова про забезпечення цим підприємством освітлення міст та стадіонів. Позитивно зреагувала Прем\’єр-міністр і на пропозицію відновити програму \”Шкільний автобус\”, особливо для сільської місцевості. Та ряд не менш важливих та потрібних питань Тернопілля.

Зате для того, щоб остаточно втілити всі програми в життя та вирішити проблеми, одна з найболючіших зараз — ремонт доріг області, необхідно затвердити бюджет.

— Я зараз попрошу всіх присутніх в залі підняти руку за те, хто проти прийняття змін до бюджету, — жартома, але з контекстом звернулася Юлія Тимошенко.

У відповідь ніхто не підняв руки. І Михайло Миколенко пообіцяв, що у зв\’язку з таким голосуванням буде підготована заява до Верховної Ради України, про те, що весь актив області підтримує зміни до бюджету, запропоновані Урядом Юлії Тимошенко.

Попередня

Коли Верховна Рада затвердить зміни до бюджету, економіка Тернопільської області підніметься з колін

Наступна

Під тиском голови Тернопільської ОДА Ю.Чижмаря суд відновлює корупціонерів на колишніх посадах