• 21 Жовтня, 2021

Верховна Рада України звернулась до Росії з вимогою звільнення Надії Савченко

Верховна Рада України звернулась до Державної думи Федеральних Зборів Російської Федерації та президента РФ щодо звільнення народного депутата України VIII скликання, української льотчиці Надії Вікторівни Савченко. За відповідну постанову, внесену фракцією “Батьківщина”, проголосував 321 народний депутат.
26 жовтня 2014 року на позачергових виборах до Верховної Ради Надію Савченко було обрано народним депутатом України за списками політичної партії “ВО “Батьківщина”.
27 листопада 2014 року власноручно підписаний нею текст присяги народного депутата України був публічно продемонстрований депутатам парламенту, що відповідно до частини першої ст. 79 Конституції України вважається складанням Надією Савченко присяги народного депутата України перед Верховною Радою України, а  відповідно до частини четвертої ст. 79 Конституції України текст присяги був власноручно нею підписаний.
Відтак, 27 листопада 2014 року Надія Вікторівна Савченко набула повноважень народного депутата України VIII скликання.
Однак, вперше за історію незалежної української держави до Верховної Ради обрано народного депутата України, який не має можливості представляти народ України у сесійний залі українського парламенту, оскільки, очевидно, незаконно утримується під вартою на території іншої держави за безпідставними обвинуваченнями та з очевидним порушенням міжнародних стандартів захисту прав і свобод людини.
З огляду на набуття 27 листопада 2014 року Надією Вікторівною Савченко повноважень народного депутата України VIII скликання, Верховна Рада України звернулась до Державної думи Федеральних Зборів Російської Федерації, до президента Російської Федерації, інших органів державної влади і посадових осіб Російської Федерації із закликом вжити всіх можливих необхідних заходів для якнайшвидшого звільнення української льотчиці та народного депутата України VIII скликання Надії Вікторівни Савченко. А також закликає до звільнення Олега Геннадійовича Сенцова, Миколи Андроновича Карпюка та інших громадян України, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України були захоплені у полон, незаконно перевезені на територію Росії та всупереч їх волі утримуються на її території.
Також народні депутати у зазначеній  постанові доручили Міністерству закордонних справ України поінформувати усі національні парламенти іноземних держав, міжнародні організації та міжпарламентські асамблеї про зміст цього звернення.

Попередня

Уряд врахував позицію “Батьківщини” щодо виключення положення про ринок землі з програми Кабміну, – Сергій Соболєв

Наступна

“Батьківщина” очікує від уряду бюджету реформ, а не бюджету виживання, – заява