• 16 Жовтня, 2021

«Батьківщина» вимагає заслухати керівництво СБУ та АТО щодо принципів визначення окремих територій Донбасу

Фракція «Батьківщина» вимагає заслухати керівництво СБУ та АТО щодо того, за яким принципом відбувалося визначення окремих районів, міст і селищ Донбасу, де пропонується запровадити особливий порядок місцевого самоврядування, та звернулась до голови парламенту з вимогою не підписувати відповідну постанову Верховної Ради доти, доки не буде надано відповідь на це запитання.
Про це з парламентської трибуни заявив народний депутат від «Батьківщини» Дмитро Шлемко.
За його словами, парламент вчора прийняв Постанову №2374 про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування: «Таких виявилося 26 населених пунктів, тобто третина від усіх. І вже сьогодні виникає головне питання – як ділити між собою ці населені пункти, за яким принципом різали?».
«Виявляється, що ділили і різали по живому, бо вчора після голосування з окремих населених пунктів поступали дзвінки та запитання були надзвичайно складні і неприємні: «Нас що, різали по живому? Нас що, продали у рабство до ДНР і ЛНР?».
Як повідомив Дмитро Шлемко, «із села Комінтернове, що на Донеччині, поступив дзвінок від громадян, які зазначили, що знають тільки українську владу, український прапор, що живуть за законами України, а відповідно до цього розподілу Комінтернове тепер відступає до окупаційної влади ДНР і ЛНР».
Аналогічні звернення, за словами народного депутата, надійшли і від громадян з Дзержинського, Щастя, Станиці Луганської, Красного Лиману, в яких із вчорашнього дня вже не українська, а окупаційна влада, відповідно до постанови, яку вчора проголосував парламент.
«Виникає питання до низки високопосадовців, зокрема до керівництва АТО і СБУ: хто цим займався і за яким принципом відбувався цей переділ?» – зазначив Шлемко.
Окрім того він звернувся до голови Верховної Ради з проханням перед тим як підписувати відповідну постанову, детально вивчити та чітко зрозуміти, що він підписує, зокрема чітко визначити населені пункти, які сьогодні є українськими, «бо інакше це означатиме, що ми свідомо здаємо ці території».
Також народний депутат зауважив, що перед ухваленням зазначеної постанови необхідно було поцікавитись думкою українських громадян, які проживають на цих територіях.

Попередня

«Батьківщина» не голосувала за постанову про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі

Наступна

Представник «Батьківщини» отримав відзнаку «За жертовність і любов до України»