• 29 Листопада, 2021

«Батьківщина» підтримала закон, який дозволить державі у повному обсязі отримувати дивіденди від діяльності держпідприємств

Фракція «Батьківщина» підтримала ухвалення закону, який посилює права держави в акціонерних компаніях, де вона має понад 50% акцій, та дозволить виплачувати дивіденди в повному обсязі державі.
Як повідомив з парламентської трибуни заступник голови фракції Сергій Соболєв, відтепер жодний приватний бізнесмен не зможе заблокувати рішення про виплату дивідендів.
За його словами, закон почне діяти з моменту підписання президентом та розповсюджуватиметься на невиплачені раніше дивіденди.
«Наша позиція дуже проста: якщо ми збираємо крихти з пенсіонерів, то ті, хто отримує дивіденди від спільної діяльності з державою мають сплачувати мільярди; ті компанії, які отримують дивіденди, які мають надприбутковий бізнес і які займаються видобутком, вони мають сплачувати дивіденди не тільки співвласникам, які представляють приватну сторону», – зазначив  Сергій Соболєв, виступаючи під час розгляду зазначеного питання.
Він також зазначив, що «Батьківщина» проаналізувала практику і констатувала, що «ніде у світі більше ніж 50+1% норми не існує для зборів акціонерів: якщо ти не прийшов на збори акціонерів – це твоя проблема».
«Цей закон  наводить порядок серед всіх акціонерів, які володіють часткою державних акцій», – додав Соболєв.
Депутат від «Батьківщини» нагадав, що уряд вносив законопроект про право нотаріального посвідчення виплачених дивідендів і ця норма не змогла пройти у парламенті, а «поправки, які вносяться сьогодні, якраз дозволяють визначати порядок виплати дивідендів і ніколи вже не дурити державу».
У пояснювальній записці до Закону №2273 про внесення змін до закону про акціонерні товариства (щодо виплати дивідендів акціонерним товариствам) зокрема зазначається:
Положеннями коаліційної угоди (Розділ VIII. Реформа енергетики та енергонезалежність) передбачено законодавче зниження кворуму проведення загальних зборів акціонерного товариства, в якому держава є власником 50 і більше відсотків акцій, що дозволить вирішити зазначену проблему захисту інтересів та корпоративних прав акціонерів, у тому числі, держави як мажоритарного акціонера в низці акціонерних товариств, а також дозволить зробити перший крок до наближення законодавства України до міжнародних стандартів щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств, який, зазвичай, є значно меншим, ніж встановлений нині в Україні.
Законом України від 13 січня 2015 року № 91-VIII «Про внесення змін до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства» щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави» внесено зміни до статті 41 Закону України «Про акціонерні товариства», відповідно до яких положення щодо зниження кворуму запроваджено лише щодо акціонерних товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства, а щодо всіх інших – відповідні зміни наберуть чинності лише з 1 січня 2016 року.
З метою забезпечення єдиного недискримінаційного підходу держави до всіх акціонерних товариств проектом Закону пропонується вже зараз (а не з 1 січня 2016 року) запровадити зниження кворуму для всіх акціонерних товариств у тому числі товариств у статутному капіталі яких є корпоративні права держави і в якому держава є власником 50 і більше відсотків простих акцій товариства.

Попередня

Сергій Соболєв: Україна має відновити контроль над усіма державними компаніями