Молодь Тернополя може не знайти себе у списках виборців. Ситуацію ще можна виправити.

Списки виборців у Тернополі формує відділ державного реєстру виборців виконавчого комітету Тернопільської міської ради. Вчора працівники відділу передали у дільничні виборчі комісії уточнені списки виборців Тернополя, повідомив заступник голови ОВК №163 Володимир Бойко.

«Працівники дільничних виборчих комісій, які розносили запрошення стикалися із ситуаціями, коли батьки, живучи в одній квартирі отримують запрошення, а діти віком від 19 до 21 років не отримують. Запрошення друкують у відділі реєстру виборців, працівники дільниць їх лише розносять».

Причини можливої відсутності тернополян віком від 19 до 21 року у списках виборців пояснила Катерина Кондратюк,  координатор проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах.

1.Виборці потрапляють в реєстр виборців через прописку, саме реєстратори подають списки повнолітніх громадян в реєстр виборців.
2. Саме у 2016 році повноваження прописки перейшли до Тернопільської міської ради.
3. Державна міграційна служба картотеки з даними передала міськраді не повністю (ЖЕКи взагалі не передали)

Але якщо громадянин не отримав запрошення, це ще не означає, що його немає у списку виборців. У списках виборців себе треба перевіряти. Перевірити можна або в реєстрі виборців у міськраді, на дільниці, або на сайті Державного реєстру виборців, каже заступник голови ОВК №163 Володимир Бойко. Термін коли можна було внести себе у державний реєстр виборців завершився 25 березня, але це ще можна зробити через суд.

«На сьогоднішній день залишився тільки один варіант внести себе до списку виборців. Це звернення до суду. До суду можна звернутися до суботи включно. Людина  може підтвердити своє місце проживання і тоді на підставі суду людину включать до списку виборців. Рішення суду виноситимуться включно до суботи», – додав  заступник голови ОВК №163 Володимир Бойко.