Тернопільська «Батьківщина» заявляє про застосування «чорного» піару виборчим штабом Порошенка (Документ)

Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» звернулася до правоохоронних органів області з приводу публічного виступу керівника місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», народного депутата України Тараса Юрика.

Зокрема, Юрик Т.З. оприлюднив у публічному виступі результати розслідування щодо мережі осередків, створених ВО «Батьківщина», яка ніби то займалася організацією підкупу виборців. Мало того, ним були продемонстровані журналістам списки осіб з їх персональними даними, які нібито входять у цю мережу, хоча це насправді це списки членів ДВК.

«Під час прес-конференції народного депутата України Юрика Тараса Зіновійовича сталося те, що ми називаємо поверненням старих часів СРСР, коли існувала лише одна правляча партія, яка і писала закони, їх виконувала та контролювала виконання. Слухаючи виступ пана Юрика складалося враження, що це виступ прес-секретаря Управління СБУ в Тернопільській області, який розповідає про скоєння та розкриття резонансного злочину», – прокоментував ситуацію юрист, керівник служби безпеки Тернопільського обласного виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко Василь Облещук.

За його словами, виникає питання, невже народний депутат України Тарас Юрик чи партійні структури Блоку Петра Порошенка володіють повноваженнями правоохоронних органів і мають права здійснювати оперативні заходи по збору інформації щодо жителів області, громадян України?
У відповідності до ст.5 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» оперативні заходи здійснюються оперативними підрозділами національної поліції, державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, органами доходів і зборів, Національного антикорупційного бюро України. Проведення оперативно-розшукової діяльності іншими державними органами, підрозділами інших міністерств, відомств, громадськими, приватними організаціями та особами забороняється.

«Виходить, що партія БПП стала правоохоронним органом, чи то правоохоронні органи делегували свої повноваження політичній партії БПП?
Можна однозначно сказати, що виступ Юрика Т.З. йде в розріз з ст. 32 Конституції України , яка забороняє будь-кому втручатися в особисте чи сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України. Також, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди», – підкреслив юрист.

Він зазначив, що за вказані дії наступає кримінальна відповідальність за ст.182 Кримінального кодексу України, яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років за порушення приватного життя.

Разом з цим, оприлюднені народним депутатом Юриком відомості містять персональні дані членів місцевих партійних організацій ВО «Батьківщина», які відповідно до п.1,2 ст.5 Закону України «Про захист персональних даних» є об’єктом захисту. Володільцем та розпорядником персональних даних вказаних осіб є керівництво обласної партійної організації ВО «Батьківщина», яке нікому з третіх осіб не передавала вказані дані, а також не передавала повноваження по їх збору, зберіганню та обробці.

Виходячи з цього, Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» звернулася до правоохоронних органів області з проханням – дати правову оцінку діям Юрика Т.З.

«Сподіваємось на об’єктивний та оперативний розгляд вказаних фактів вказаними структурами, які покликані стояти на варті законності та дотримання прав людей», – резюмував представник обласного виборчого штабу Юлії Тимошенко Василь Облещук.