• 16 Жовтня, 2021

«Батьківщина» вимагає належного фінансування медиків Тернопільщини

Голова фракції «Батьківщина» у Тернопільській обласній раді Роман Мороз вніс до проекту порядку денного другої сесії проект звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недофінансування вторинної медичної ланки Національною службою здоров’я.
Медики нашого краю, їхні родини сподіваються, що депутати облради підтримають це вкрай важливе звернення на найближчому сесійному засіданні Тернопільської обласної ради.

ЗВЕРНЕННЯ
щодо недофінансування вторинної медичної ланки Національною службою здоров’я відповідно до постанови КМУ від 15.02. 2021 №133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року»

Ми, депутати Тернопільської обласної ради 7 скликання, стурбовані ситуацією, що складається навколо фінансування вторинної ланки медицини відповідно до постанови КМУ від 15.02. 2021 №133 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року», яка почала діяти з 01 квітня 2021 року.

Оскільки затверджені у постанові тарифи на медичні послуги не покривають їх собівартості, бо у договорах з НСЗУ застосовуються понижуючі коефіцієнти, які своєю чергою, значно знижують ці тарифи, що призводить до катастрофічного недофінансування закладів охорони здоров’я та неможливості виконання покладених на них функцій. А це призводить до скорочення медичних працівників і медичних закладів зокрема.
Для нарахування коштів НСЗУ до розрахунку береться глобальна ставка , а не базова, тобто фінансування відбувається не за кількістю наданих послуг за минулий місяць, а беруться показники за 2020 рік, рік у якому діяли карантинні обмеження, які призвели до зменшення кількості пацієнтів, що користувалися медичними послугами.
Великим мінусом є те, що на сьогодні не оприлюднені калькуляції тарифів на медичні послуги: які складові вона містить, який відсоток заробітної плати в них, скільки передбачено на медичні препарати та витратні матеріали, харчування, стерилізацію і дезінфекцію тощо.
Наголошуємо, що 01.04.2021 року перестав діяти пакет перехідного фінансування («33 пакет»), за яким медичні працівники «вторинного» рівня надання медичної допомоги отримували доплати до заробітної плати. З відміною «33 пакету» та зменшенням обсягів фінансування за іншими пакетами різко зменшилась заробітна плата медичних працівників, що нівелює престижність медичних професій, тим самим прирівнює їх до рівня технічних працівників.
Заклади спеціалізованої медичної допомоги, хоча й стали медичними підприємствами, не мають змоги надавати платні послуги через діючу постанову Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 р. №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоров’я та вищих медичних навчальних закладах». І хоча вона дозволяє отримувати оплату за послуги, надані пацієнту без направлення, це положення нівелюється умовами договору з НСЗУ, де вказано, що без направлення в невідкладних випадках оплата забезпечена коштами НСЗУ.
Така медична реформа віддаляє незахищені верстви населення від спеціалізованої медичної допомоги та не відповідає Статті 49 Конституції України «Кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування. Охорона здоров’я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності».
Враховуючи вищенаведене, вимагаємо:
1. Надати калькуляцію існуючих тарифів на надання медичних послуг з чітким визначенням розміру (відсотка) заробітної плати.
2. Переглянути тарифи та коефіцієнти, за якими розраховується фінансування, до реальної вартості надання медичних послуг.

Попередня

Юлія Тимошенко вимагає на РНБО ухвалити рішення про зниження втричі тарифів на газ

Наступна

Це наш шлях, з якого ми ніколи не звернемо, – привітання Юлії Тимошенко із 30-річчям Незалежності України